Slovenija

Gre za politični pritisk na novinarje...

STA / S.R.
21. 5. 2013, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanska skupina SDS je na predsednico odbora DZ za kulturo Majdo Potrata naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi, kot so zapisali v zahtevi, obravnavali nedavne dogodke v povezavi z omejevanjem novinarske svobode.

SDS

Izpostavljajo primera sankcij zoper novinarja RTVS Mateja Korošca in novinarja portala Podlupo.net Janija Božiča.

V zvezi s primerom sankcije, ki jo je izrekla odgovorna urednica informativnega programa Regionalnega centra RTVS Maribor Polona Pivec novinarju Mateja Korošca po nedavnem javljanju v živo ob obisku premierke Alenke Bratušek v Mariboru, v poslanski skupini SDS menijo, da gre "za politični pritisk na novinarje, ki ga izvajajo uredniki".

Vodstvu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) očitajo dvojna merila in se glede na informacije o dogajanju sprašujejo tudi o tem, kakšna je še medijska svoboda v Sloveniji.

V poslanski skupini SDS tudi navajajo primer novinarja in fotografa ter lastnika spletnega portala Podlupo.net Janija Božiča, ki je 27. februarja letos fotografiral predsednico vlade Alenko Bratušek, kako bere SMS sporočilo, ki ji je ga poslal Peter Kraljič. Slednji ji je ob izvolitvi čestital prek SMS sporočila, Božič pa je ta posnetek objavil na svojem portalu, kasneje so sledile sankcije, so navedli v poslanski skupini SDS.

Poslanska skupina SDS odboru za kulturo predlaga v sprejem tri sklepe, med drugim da naj odbor pozove vlado k ustanovitvi neodvisnega Nacionalnega medijskega sveta, pa tudi, da naj pozove vlado, "da ne izvršuje političnega pritiska na javni zavod RTVS glede vsebine poročanja o aktualnem političnem dogajanju".

Medtem je sicer odgovorna urednica informativnega programa Regionalnega centra RTVS Maribor Pivčeva sporočila, da je popolnoma umaknila ukrepe, ob tem pa je pojasnila tudi svoje mnenje in svojo stran zgodbe.

Korošec je v javljanju v živo v oddaji Dnevnik na TV Slovenija ob obisku predsednice vlade Bratuškove prejšnjo sredo v Mariboru dejal: "Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega." Zaradi tega naj bi mu Pivčeva začasno prepovedala javljanje v živo pri političnih temah.

Na to so se odzvale novinarske organizacije in predsednik novinarskih sindikatov RTVS Zoran Medved, ki se s takšno sankcijo niso strinjali. Tudi premierka Bratuškova je v ponedeljek menila, da je mogoče res šlo za malo preveč drastične ukrepe proti novinarju.