Svet

Volk menja dlako, narave nikoli

J. P.
21. 5. 2013, 07.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Leta 2008 je pred liberijsko komisijo za resnico in spravo priznal zločine, ki jih je storil med 1980 in 1996. Odgovoren je za smrti vsaj 20.000 ljudi.

Zajem zaslona
Krščen v oceanu se nekdanji tiran vidi kot zgled vsem Liberijcem.

Pred tem je bil od leta 1997 v izgnanstvu v Gani.

Žrtvoval je otroke, jedel njihova srca, jih nasilno novačil v svoje vrste, mučil in ubijal je brez pomisleka ter posiljeval. General Butt Naked, nekdanji liberijski vojaški poveljnik, je v skladu s svojo nedavno spreobrnitvijo opustil zloglasno ime, pod katerim je vršil grozodejstva in za katera krivi hudiča.

Joshua Milton Blahyi, kot se glasi njegovo rojstno ime, prosi odpuščanja za svojo krvavo preteklost žrtve, pomaga rehabilitirati otroške vojake in pridiga svojo novoodkrito veroizpoved, kar je ovekovečil dokumentarec »The Redemption of General Butt Naked« (ang Odrešitev generala Butt Naked).

Joshua dolgo ni doumel prave narave svojih dejanj, saj so ta bila del njegovega vsakdana od enajstega leta. Njegov oče se je kot svečenik plemena Krahn udejstvoval v številnih žrtvovanjih ljudi, tudi otrok. Po Blahyiovih besedah je redno srečeval Satana in z njim govoril.

Vendar pa vzpon na oblast pogosto terja primerne okoliščine in te so krvoločnemu tiranu v nastajanju v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v Liberiji šle na roko. Liberijo so ustanovili osvobojeni ameriški sužnji – ti so bili na oblasti do leta 1980, dokler ni vajeti v svoje roke vzela skupina pod vodstvom Samuela Doa, ki je pripadal istemu plemenu kot Blahyi. Slednji je vlogo visokega svečenika v svojem plemenu prevzel z enajstimi leti.

Zamenjavi oblasti je sledila državljanska vojna in Blahyi je kot svečenik postal Doejev svetovalec in voditelj Butt Naked brigade. Ta je vključevala otroške bojevnike – njeni pripadniki so verjeli, da jih golota varuje pred naboji in vceplja strah v srca njihovih nasprotnikov. Tako niso nosili drugega kot čevljev.

Blahyi je svoje mlade bojevnike usposabljal z zgledom, ki so ga predstavljali hollywoodski filmi, kjer se v enem filmu ustreljeni igralec pojavi v drugem, zato naj ne bi imeli strahu pred kroglami.

Po Doejevi izgubi oblasti in poznejši usmrtitvi je sledilo maščevanje. Blahyi in njegovi bojevniki so se pred boji alkoholizirali, drogirali in žrtvovali ljudi ter pili njihovo kri. Povečini otroke, ker naj bi sveža kri najbolj teknila hudiču. Nato je sledilo klanje. Blahyi naj bi verjel, da ukazuje duhovom, njegov način življenja pa je bil edini, ki ga je poznal.

Do njegove dramatične spreobrnitve naj bi prišlo leta 1996, potem ko je žrtvoval triletno deklico. Takrat naj bi zagledal moža v belem, svetlejšega od sonca. Verjame, da je to bil Jezus, ki mu je dal izbiro med pokoro, ki pomeni življenje, in smrtjo, če pokoro odkloni.

Spreobrnitev je postala dokončna, ko se je v njegovo kasarno pretihotapil škof John Kun Kun in mu pridigal. Vseeno pa je Blahyi v nobe ustrelil svojega telesnega stražarja Davida Johnsona, ker je vsiljivcu dovolil vstopiti. Johnsonu so morali amputirati obe nogi, ker mu je Blahyi odrekel zdravniško pomoč. Tudi njega je prosil odpuščanja, Johnson pa je kmalu po tistem umrl zaradi tuberkuloze.

Mnogi izmed njegovih nekdanjih otroških bojevnikov so postali odvisni od heroina. Blahyi in skuša odvisnosti ozdraviti in spreobrniti, preden jih nauči veščine, s katero se lahko preživljajo. Mnogi dvomijo v iskrenost njegovih dejanj in priznanja, s katerim je dobil amnestijo.