Svet

Hud tornado zahteval najmanj 51 življenj

STA / J.P.
21. 5. 2013, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Veter tornada je divjal s hitrostjo 320 kilometrov na uro in je zravnal z zemljo soseske ter osnovno šolo polno otrok.

Reuters
Neusmiljena narava

Predmestje Oklahome Cityja Moore je v ponedeljek popoldne po krajevnem času prizadel hud tornado, ki je pobil najmanj 51 ljudi, več kot 120 jih je končalo v bolnišnici, več kot 20 pa jih še pogrešajo.

Starši so po novici o približevanju tornada otroke namenoma pustili v osnovni šoli Plaza Towers, saj so menili, da bodo v čvrsti zidani zgradbi bolj varni. Vendar pa je bila šola na skoraj kilometer široki črti neposrednega uničenja in ji ni bilo prizaneseno. Najprej je veter dvignil in odnesel streho, nato pa porušil še zidove.

Reševalci so več ur po tragediji otroke še vlačili iz ruševin, do večera po krajevnem času pa so jih še vedno pogrešali več kot 20. Komunikacije med reševalci in mediji so slabe, saj je veter povsem razdejal električno in telefonsko napeljavo, omrežja brezžične telefonije pa so preobremenjena.

Poleg šole so povsem zravnane z zemljo celotne soseske tega južnega predmestja Oklahome Cityja z 41.000 prebivalci. Nacionalna vremenska služba ZDA poroča, da je šlo za tornado jakosti EF-4 po tako imenovani lestvici Fujita, kar pomeni drugi najmočnejši tornado vseh časov.

Guvernerka Oklahome Mary Fallin je mobilizirala dodatne policiste in poslala na pomoč nacionalno gardo. Predsednik ZDA Barack Obama ji je ponudil vso zvezno pomoč in ji dal neposredno telefonsko zvezo z njegovo pisarno.

Predmestje Moore ostaja nevarno zaradi porušenih električnih daljnovodov in počenih cevi plinske napeljave. To je že četrti tornado, ki je razdejal Moore po letu 1998. Naslednji tornado leta 1999 je šel po skoraj isti poti, kot tokratni, kar je izjemen primer. Zadnji tornado je Moore udaril leta 2003.

Do uničenja predmestja Moore je skoraj natanko dve leti po tornadu, ki je 22. maja 2011 razdejal mesto Joplin v državi Missouri. To je bil najbolj smrtonosen tornado v sodobni zgodovini ZDA, saj je pobil 158 ljudi.