Svet

Nastavljajo mine in se borijo na fronti

G.S.
21. 5. 2013, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Indiji narašča novačenje otrok za vojake. V različne oborožene konflikte je vpletenih najmanj 3000 otrok. Podpisa pod fotki1 Šolarji v severnoindijskem mestu Čandigarh, preoblečeni v vojake.2 Vojska spreminja šole v vojaška oporišča.

Reuters
Šolarji v severnoindijskem mestu Čandigarh, preoblečeni v vojake.

Maoistični uporniki zahtevajo, da vsaka 'prava' indijska družina za vojsko prispeva enega otroka. Najprej so vohuni in kurirji, potem gredo v boj na fronto. V spopadih jih uporabljajo tako uporniki kot vladna vojska. 

Na tisoče otrok služi v oboroženih enotah po vsej Indiji. Takšen je porazen sklep novega poročila Azijskega centra za človekove pravice. Poročilo navaja, da je novačenje otrok za vojake v porastu in da je najmanj 3000 otrok vpletenih v različne konflikte. Omenjeni center ocenjuje, da vsaj 500 otrok opravlja vojaške naloge v severni indijski državi Džamu in Kašmir, 2500 pa jih je pod orožjem v vzhodnih pokrajinah, v katerih že dolgo delujejo levičarski uporniki.

V Kašmirju se indijska vlada že desetletja bojuje proti separatističnim upornikom. V več vzhodnih pokrajinah pa se maoistični revolucionarji, poznani kot naksaliti, spopadajo z vladnimi silami in sanjajo o vzpostavitvi svoje komunistične države. Maoistično gibanje ima celo svoje otroško krilo, imenuje se Bal Sangatan, sestavljajo pa ga otroci, prisilno rekrutirani po načelu, da mora vsaka 'prava' indijska družina prispevati enega vojaka.

Reuters

Vojska spreminja šole v vojaška oporišča.

Poročilo navaja, da otroke različnih starosti usposabljajo in jim dodeljuje različne vloge. Novince, stare od šest do dvanajst let, najprej uporabljajo kot vohune in kurirje. Učijo jih tudi osnovnih vojaških veščin in jih oborožijo z malokalibrskimi puškami. Otroci, starejši od dvanajst let, postanejo borci. Učijo jih, kako izdelati in nastaviti mine in bombe, pridobivati podatke in izvajati stražo. Deklice so deležne enakega vojaškega usposabljanja kot dečki. Usposabljajo jih celo za vodenje operacij na frontni liniji.

Raziskovalci Azijskega centra za človekove pravice pravijo, da v spopadih uporabljajo otroke vojake tako uporniki kot vladna vojska, čeprav večino otrok rekrutirajo uporniške skupine. Oblasti v državi Čatisgarh so priznale, da uporabljajo otroke kot 'balarakšake', otroške policiste.

Združeni narodi so pred tremi leti opozorili, da konflikt z naksaliti otroke v nemirnih pokrajinah postavlja v zelo težak položaj. Uporniki namreč od posamezne vasi zahtevajo, da priskrbi po pet fantov ali deklic, drugi viri pa trdijo, da militantni revolucionarji silijo družine, naj pošljejo v oborožene enote vsaj enega otroka.

Združeni narodi in mednarodna organizacija za človekove pravice (Human Rights Watch) uporniške naksalite tudi obtožujejo, da izvajajo sistematične napade na šole, in trdijo, da vladne sile uporabljajo šolska poslopja kot oporišča za vojaške operacije proti maoistom.

Human Rights Watch ima tudi dokaze, da so leta 2009  maoisti napadli vsaj 34 šol v Džarkandu in 16 šol v Biharju. Ta številka ne vključuje šol, ki so jih varnostne sile zavzele že pred napadom na upornike. Večina napadov se zgodi ponoči, ko učencev in učiteljev ni v šoli.

Bede Sheppard, azijska aktivistka za otrokove pravice pri Human Rights Watch, je v odgovoru na poročilo ZN zatrdila, da obe strani v konfliktu zlorabljata otroke.

»Tako vladne sile kot maoisti v Indiji boleče izkoriščajo otroke. Uničujejo njihove možnosti za izobrazbo in jim povzročajo škodo, ki bo vplivala na celotna njihova življenja,« je povedala Sheppardova.