Slovenija

Branjevke so zakon!

G.T.
20. 5. 2013, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trije mladi so dali pobudo, da bi lahko vsako soboto dopoldne z najrazličnejšimi aktivnostmi razvijali ponudbo unikatnih izdelkov in razvoj projekta mladinske ustvarjalnosti.

G.T.
Ptujska tržnica

Prošnja Mihe Mastena, Sanje Selinšek in Leje Kolednik o uporabi prostora tržnice za razvoj sobotne ponudbe unikatnih izdelkov in razvoja projekta mladinske ustvarjalnosti je več kot očitno naletela na plodna tla. V Javnih službah Ptuj, ki upravljajo s ptujsko tržnico, so jo namreč sprejeli z  navdušenjem, predvsem zato, da bi v mestu prebivalcem in turistom ponudili višjo kvaliteto storitev, popestrili dogajanje ter razširili ponudbo.

Miha Masten iz službe za odnose z javnostmi je dejal, da naj bi tržnica v prihodnje z različnimi promocijskimi prijemi in raznovrstno ponudbo ponovno postala kraj srečevanja Ptujčanov in turistov.

»Ob sobotah bi se ponudba odvijala v lesenih hiškah, zato bi spremenili njeno postavitev. Od prvotne ideje, ki je zajemala dogajanje samo eno soboto, smo to razširili na vse sobote v mesecu,« razlaga Masten.

Vsako prvo soboto v mesecu do konca septembra bo tržnica vinske ponudbe našega prostora, na kateri se bodo izmenično predstavljali pridelovalci vina, ponudba pa bo še nadgrajena s prodajo trsnih cepljenk in sadnega drevja. Javne službe Ptuj obiskovalcem ponujajo tudi zastonj humus, ki ga sicer prodajajo in je produkt obrata Cero Gajke. Vsako drugo soboto v mesecu se bodo na tržnici predstavljale slovenske kmetije s kulinaričnimi dobrotami, v nadaljevanju pa se tudi kmetije iz drugih slovenskih regij.

Tretja sobota v mesecu je rezervirana za tržnico unikatov in ustvarjalnosti, na kateri se bodo predstavili ustvarjalci najrazličnejših umetniških in polumetniških izdelkov, sčasoma pa bi se jim pridružili tudi drugi iz vse Slovenije, ki bi tako vsaj en dan v mesecu preživeli na Ptuju.

»Od junija naprej bo v okviru te tržnice potekalo tudi dvourno varstvo otrok, za kar bodo poskrbeli prostovoljci in vzgojiteljice vrtca Ptuj. Pripravljajo tudi razstave mladih fotografov in umetnikov iz vse Slovenije, na tržnici pa bo potekala tudi prodaja in izmenjava rabljenih oblačil, igrač in pripomočkov za otroke, hkrati pa bodo zbirali igrače za Varno hišo CSD Ptuj. Otroci bodo deležni tudi branja pravljic s strani pravljičarke Liljane Klemenčič,« poudarja Masten.

Zadnjo soboto se bodo na tržnici predstavili še športna društva in klubi, tako imenovana Športna sobota pa bo namenjena ljubiteljem športnih aktivnosti, saj bodo na prostoru tržnice potekale vodene vadbe aerobike, spininga …Sicer pa v Javnih službah Ptuj načrtujejo še obnovo preostalih stojnic, na katerih bodo nova platna in temeljni premaz, saj bo julija in avgusta v času festivala Art Stays potekala tematska poslikava teh stojnic, za katero bodo poskrbeli študentje in profesorji z madžarske akademije za slikarstvo.

»V času sobotnih tržnic smo k predstavitvi povabili tudi mlade glasbenike Arsane, Cida in Glasbene šole, ustvarjalce, ki delujejo pod okriljem JSKD-ja, člane društva Poetovio LXIX, Cesarsko kraljevega Ptuj in druge, da med 9. in 13. uro ustvarijo kulturno-umetniški program.«