Svet

Mesto, ki ga čez štiri leta ne bo več

S.R.
20. 5. 2013, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Newtok, Aljaska, 350 prebivalcev. Čez približno štiri leta tu ne bo nikogar več, saj bo celotno mesto izginilo. Prebivalci tega malega mesta pa bodo postali prvi 'klimatski begunci'.

Newser.com
Newtok na Aljaski - mesto, ki ga čez štiri leta ne bo več.

Konec mesta in posledično izselitev vseh prebivalcev je neizogiben. Majhno obalno mestece, okoli 770 kilometrov oddaljeno od največjega mesta na Aljaski Anchoragea bo namreč dobesedno odplavilo v Beringovo morje. Reka Ninglick, ki se izteka v omenjeno morje namreč teče mimo mesta na treh straneh in počasi a vztrajno spodnaša obalo mesta. Zaradi klimatskih sprememb pa je odnašanje obale v zadnjih letih še precej bolj agresivno. V zadnjih nekaj letih je mesto tako izgubilo preko 30 metrov obale. Vzrok so klimatske spremembe, saj povišane temperature povzročajo tudi taljenje trajno zamrznjenih tal.

Inženirji ameriške vojske so si kraj že ogledali, a niso imeli prav nič spodbudnih novic. Zaključili so, da mestu ne morejo pomagati na noben način (z zaščito pred valovi in podobno….). Še huje, izračunali so, da bo najvišja točka Newtoka do leta 2017 pod vodo. Torej se morajo prebivalci dokončno preseliti najkasneje štirih letih. Tako bodo prebivalci Newtoka postali prvi 'klimatski begunci'. Sicer so že izbrali novo lokacijo za svoje mesto, oddaljeno okoli 15 kilometrov od sedanje lokacije. A preselitev mesta bo najverjetneje stala preko 130 milijonov, s tem da s preselitvijo niti še niso resno začeli.

A tudi če bo Newtok prvo mesto, ki bo izginilo zaradi klimatskih sprememb, zagotovo ne bo zadnje. Sicer stara ameriška poročila namreč pravijo, da je na Aljaski ogroženih kar 184 mest in vasi.