Svet

Mladi so se spopadli s policijo

STA / S.R.
20. 5. 2013, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V švedski prestolnici Stockholm so se zgodaj zjutraj skupine razjarjenih mladih spopadle s policijo. Zaradi povzročenega požara so morali celo evakuirati stanovanjski blok.

Thelocal.se
Mladi so zažgali 100 avtomobilov.

Nemiri so se odvijali v četrti Husby, v kateri je večina prebivalcev priseljencev, poročajo tuji mediji. Na ulice se je v noči z nedelje na danes podalo kakšnih 50 mladih, je povedal tiskovni predstavnik policije Lars Bystrom. Z maskami na obrazih so zažigali avtomobile in uničevali stavbe, v policiste pa so metali kamenje. Zaradi požara, ki so ga povzročili v neki garaži, so policisti za nekaj ur evakuirali prebivalce bloka.

Mladi so protestirali zaradi smrti nekega starejšega moškega, ki so ga ubili policisti. V incidentu 13. maja naj bi policisti 69-letnika ubili v samoobrambi, potem ko jih je napadel z nožem. A v zgodbi očitno ni vse jasno. Policija je na primer sprva sporočila, da so moškega odpeljali v bolnišnico. Njegovo smrt so priznali šele po tem, ko so priče poročale o mrliškem vozu, s katerim so več ur po streljanju s prizorišča odpeljali truplo.

Švedski časnik The Local medtem poroča, da so policisti protestnike zmerjali z opicami. Gre sicer za sosesko s hudimi socialnimi stiskami ter malo priložnostmi za mlade. Lokalna mreža za mlade Megafonen izpostavlja, da policija stalno povečuje navzočnost v imigrantskih soseskah. Skrbi jih tudi dejstvo, da so policisti pri opravljanju svojega dela vse bolj agresivni in naklonjeni uporabi sile, so zapisali v izjavi po nočnem dogajanju.

Vseeno pa so v mreži prepričani, da bo nočno dogajanje ostalo izolirani incident.