Slovenija

Diners Club Slovenija s tožbo zoper Banko Slovenije

STA / S.R.
20. 5. 2013, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Diners Club Slovenija bo danes na Vrhovno sodišče RS vložil tožbo zoper odločbo Banke Slovenije, s katero je ta Dinersu Slovenija odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev.

Diners

Hkrati bodo vrhovnemu sodišču predlagali, naj jim dovoli opravljati plačilne storitve. Na Banko Slovenije pa bodo vložili vlogo za pridobitev nove licence.

Diners Club Slovenija bo poleg tožbe vložil predlog za izdajo začasne odredbe, s katerim bo vrhovnemu sodišču predlagal, naj do pravnomočnega končanja postopka, povezanega z odločbo o odvzemu dovoljenja, zaradi povzročitve težko popravljive škode vsem deležnikom družbi Diners Club dovoli opravljati plačilne storitve kot hibridni plačilni instituciji, so sporočili iz Diners Cluba Slovenije.

Družba bo na centralno banko vložila vlogo za pridobitev nove licence, saj pričakujejo, da bodo v kratkem lahko v celoti zadostili vsem zahtevam Banke Slovenije.

"V povsem končni fazi je tudi prodaja naložb lastnika, tako da bomo najpozneje do konca tedna, po navedbi lastnika Diners Cluba Slovenije Tomaža Lovšeta, fizično prejeli kupnino, pridobljeno s prodajo Diners Cluba Italije in njegove podružnice Dinit," so poudarili in pojasnili, da bodo s to kupnino takoj začeli poplačevati njihove zapadle obveznosti do prodajnih mest.

"Tako bomo začeli izpolnjevati eno poglavitnih zahtev Banke Slovenije, ki je navedla, da je odvzem licence posledica zamud pri plačevanju obveznosti prodajni mreži. Upamo, da bo to zadostovalo za čim prejšnjo vnovično odobritev licence. Ta je namreč pogoj, da bodo lahko člani in prodajna mesta začeli spet normalno uporabljati kartice Diners Club," so navedli.

V Diners Clubu Slovenije verjamejo, da bodo skupaj z regulatorjem, Banko Slovenije, naredili vse za zaščito Dinersovih deležnikov - članov, prodajnih mest, poslovnih partnerjev in 91 zaposlenih v Diners Clubu Slovenija.

Svet Banke Slovenije je 14. maja sprejel odločbo, s katero je družbi Diners Club Slovenija odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, Diners Club Slovenija pa je moral z opravljanjem plačilnih storitev prenehati 17. maja. Družba je morala tako blizu 80.000 imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.