Svet

V slovenskih trgovinah nedovoljeno hrvaško vino

STA / A.M.
15. 4. 2013, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pristojna inšpekcija je danes obvestila ministrstvo za kmetijstvo in okolje, da je na policah slovenskih trgovin našla nedovoljeno vino.

Thinkstock

Gre za vino, ki je označeno kot teran, ne izvira pa iz Slovenije, čeprav ima teran geografsko označbo, je danes v Ljubljani opozoril minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Gre za vino, ki izvira s Hrvaške.

Minister je pojasnil, da je bilo opozorilo podano s strani vinarjev, in sicer na sestanku prejšnji teden. "Razumeli smo ga kot uradno prijavo, da se na slovenskem trgu pojavlja nedovoljeno vino. Tekom današnjega dne nas je inšpekcija obvestila, da je to vino v enem od trgovskih sistemov našla in izdala odločbo, ki zahteva umik tega vina s slovenskega trga," je poudaril Židan.

Ob tem je izpostavil, da bodo kot država v naslednjih dneh vprašali Hrvaško, pod katerimi pogoji sploh lahko proizvajajo teran, ob dejstvu, da ima to vino geografsko zaščito.

Tudi sicer so z vinarji prejšnji teden dorekli mnoge dobre ukrepe, je pojasnil minister in dodal, da vinarji že dalj časa opozarjajo na sivi trg na tem področju. "Ta škoduje tistim, ki delajo po zakonodaji in državnemu proračunu. Skupaj z inšpekcijo smo zato pripravili pet ukrepov," je dodal.

Operativna skupina bo zato v roku meseca dni podala predlog sprememb zakona o vinu.