Slovenija

Če bodo dolžniki plačali, ne bodo več na seznamu

STA / A.M.
15. 4. 2013, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V. d. generalnega direktorja Davčne uprave RS (Durs) Tomaž Perše objavo seznama večjih davčnih neplačnikov vidi kot poziv k povečanju davčne kulture.

Durs
Perše je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spomnil, da se bo po oceni Dursa na račun javne objave davčnih neplačnikov nateklo okoli pet milijonov evrov več sredstev. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pa napoveduje, da bo vlada skušala okrepiti pooblastila Dursa, da bo lahko izterjal več davkov.

Na vprašanje, koliko dolga je sicer izterljivega, je odgovoril, da je aktivnega okoli milijarda evrov, težko izterljivega pa med 500 in 600 milijoni evrov. Ob tem je opozoril, da se možnosti, da bo nek dolg poravnan, znižujejo z njegovo starostjo. V tej luči ni zanikal, da insolvenčni postopki v Sloveniji tečejo predolgo.

Na Dursu po Peršetovih besedah sicer delajo vse, da bi davčni dolg izterjali, a ga pravne in fizične osebe iz različnih razlogov pogosto ne morejo poravnati. Tudi podatki za lansko leto kažejo, da je bil Durs na področju davčne izvršbe zelo aktiven, je navedel. Izterjali so 544 milijonov evrov dolga, je spomnil.

Priznal pa je, da potrebujejo več kadra oz. da na nekaterih davčnih uradih ljudi "kritično manjka". Možne sinergije sam vidi pri združitvi Dursa s Carinsko upravo RS, do česar naj bi prišlo 1. julija.

Objava seznama je sicer usklajena z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, je še zatrdil Perše, kakšne bodo njene nadaljnje poteze, pa ni znal napovedati.

Glede napovedanih tožb posameznikov, ki so se znašli na seznamu, je dejal, da je zakon o davčnem postopku veljaven že kakšno leto in da so imeli vsi davčni neplačniki čas, da poravnajo dolg do 25. marca. Dodal je, da lahko s poplačilom poskrbijo, da jih 10. maja ne bo več na seznamu. Zavezal se je še, da se bodo trudili, da bodo objavljeni podatki točni.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je na isti novinarski konferenci napovedal, da bo vlada na zakonodajnem področju glede krepitve pooblastil Dursa naredila vse, da bi ta lahko izterjal še več davkov. "Durs pa se mora ostro kot britev truditi, da bi izterjal vse, kar je mogoče izterjati," je dodal. Seznam je po njegovi oceni precej kompleksen. Pri delu dolžnikov je mogoče dolg izterjati, del podjetij, ki so se za seznamu znašla zato, ker so tudi sama upniki, pa je treba obravnavati drugače, je še menil.

Ljubljanski župan Zoran Janković je medtem v odzivu na objavo davčnih neplačnikov na današnji seji mestnega sveta dejal, da seznama še ni videl. "Nisem ga še videl in me niti ne zanima. Jaz vem, da me zagotovo ni na njem in to je moj odgovor," je zatrdil. Sam proti javni objavi nima ničesar. Se pa zavzema za to, da se pogleda tudi, zakaj so nastali dolgovi.

Davčna uprava je danes skupaj s carinsko upravo prvič javno objavila seznam zavezancev z neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki so 25. marca, torej na 25. dan v mesecu pred mesecem objave, presegali 5000 evrov in so starejše od 90 dni.

Največji davčni dolg znaša več kot 20 milijonov evrov. Gre za podjetje Maxicom v stečaju iz Ljubljane. Z 10 do 20 milijonov evrov dolga sledijo podjetji HTC dva iz Ljubljane in Vegrad iz Velenja, obe prav tako v stečaju, ter Zoran Trifunović, lastnik nekdanjega podjetja Geocom.

Davčna uprava je hkrati objavila tudi imena zavezancev, ki zamujajo s poravnavo prispevkov za plače. Na njem je 4879 zavezancev.