Slovenija

Janković bo pravico iskal tudi kje drugje

STA / A.M.
15. 4. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je na sodbo upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo tožbo zoper poročilo protikorupcijske komisije, že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče.

Mediaspeed
Zoran Janković zagotavlja, da bo vztrajal in če bo treba, "pravico iskal tudi kje drugje". Jankovićevi zastopniki iz odvetniške družbe Čeferin menijo, da je zavrnitev tožbe pavšalna.

Jankoviću je bila sodba vročena danes, nanjo pa se je odzval pred današnjo sejo ljubljanskega mestnega sveta. Po njegovem prepričanju je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) posegla v njegove človekove pravice in temeljne svoboščine.

Izpostavil je škodo, ki mu jo je po njegovem mnenju naredila komisija, ob čemer je ponovno izpostavil, da komisija v poročilu o njegovem premoženjskem stanju govori o sumih, oziroma tveganjih za korupcijo, ne o konkretnem dejanju.

Zato je pristojne pozval, naj povedo, kaj je storil, "ne pa da ga sumijo, da bi lahko storil". Upa tudi, da bo o tem kaj reklo ustavno sodišče. Upravno sodišče sicer v sodbi navaja, da ne vidi posebnih razlogov za začetek postopka ustavne presoje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Upravno sodišče je namreč ocenilo, da je bil nadzor protikorupcijske komisije nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank izpeljan v skladu z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Sodišče ugotavlja, da Jankovićeva tožba zoper poročilo KPK ni utemeljena. Po mnenju upravnega sodišča tudi ni prišlo do kršitev ustave, ki jih očita Janković.

V odvetniški družbi Čeferin pa v odzivu na sodbo ocenjujejo, da iz obrazložitve citirane sodbe ni zaznati prepričljivih argumentov za sprejem take odločitve. Upravno sodišče se vsebinsko skorajda ne opredeljuje do tožbenih razlogov ter tako zavrnitev tožbe ostaja pavšalna, v določenem delu pa povsem neobrazložena, so navedli za STA. Zato napovedujejo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi dokazali, da je Komisija za preprečevanje korupcije s sprejemom in objavo spornega poročila neustavno in nezakonito posegla v ustavno zagotovljene Jankovićeve pravice.

Janković in njegov pravni pooblaščenec imata možnost pritožbe na vrhovno sodišče v roku 15 dni od prejetja sodbe.

Upravno sodišče je tožbo zoper poročilo KPK že zavrnilo tudi nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Tudi Janša se je na sodbo pritožil, zadeva je bila vrhovnemu sodišču v pristojno odločanje predložena 3. aprila.