Svet

Frančišek potrdil poročilo, kritično do ameriških nun

STA / A.M.
15. 4. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je potrdil poročilo, ki je bilo pripravljeno še v času njegovega predhodnika Benedikta XVI., ki ameriškim nunam iz organizacije (LCWR) očita 'skrajna feministična stališča'.

Reuters
V poročilu, ki je bilo po triletni preiskavi objavljeno leta 2012, preiskovalci ugotavljajo, da gre pri programu reform  Leadership Conference of Women Religious (LCWR) za "resne doktrinarne težave", saj "molčijo glede pravice do življenja" in ne promovirajo stališč Katoliške cerkve glede istospolnih družin in spolnosti.

Po objavi poročila je Vatikan nadškofu iz Seattla Petru Sartaniju naložil, da poskrbi, da se bo organizacija, ki predstavlja okoli 45.000 ameriški nun, držala strogih smernic Rimskokatoliške cerkve.

Vatikan je sicer v izjavi še sporočil, da se je prefekt kongregacije za nauk vere Gerhard Ludwig Müller danes v Vatikanu srečal s predstavniki LCWR, da bi zgladili medsebojne spore.

Müller se je nunam zahvalil za njihovo delo v "mnogih šolah, bolnišnicah in institucijah za pomoč revnim" v ZDA, hkrati pa je poudaril potrebo po sodelovanju organizacije z ameriškimi nadškofi, saj je LCWR pravno gledano "pod upravo Svetega sedeža", še navaja AFP.