Svet

Reševalni načrt za Ciper boleč, a bankrot preprečen

STA / J.P.
25. 3. 2013, 22.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je dejal, da je dogovor z evroskupino za Ciper boleč, da pa se je država tako izognila bankrotu in bo lahko začela na novo.

Wikipedia
Predsednik Nikos Anastasiades

Anastasiades je dejal, da je sprejel "boleče odločitve, da bi državo rešil pred bankrotom", istočasno pa obljubil, da bo Ciper "pristal na nogah".

Poudaril je, da je bil glavni cilj pogovorov z mednarodnimi posojilodajalci rešitev države s konsolidacijo in racionalizacijo ciprskega bančnega sektorja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ciper je bil tik pred gospodarskim zlomom. Bili smo težek boj, s katerega smo se vrnili ranjeni, vendar pripravljeni na nov začetek," je zatrdil ciprski predsednik.

Anastasiades je ob tem v televizijskem nagovoru napovedal, da bo vlada sprožila kazensko preiskavo, da bi ugotovili odgovorne za skorajšnji kolaps ciprskega bančnega sektorja.

Oznanil je tudi, da bo ciprska centralna banka s torkom, ko se odpre večina bank, uvedla nadzor kapitala oziroma omejitve finančnih transakcij, ki pa da bodo začasne in se bodo sčasoma sprostile. Ob tem je zagotovil, da se bo bančno poslovanje kmalu vrnilo v normalne tirnice. Anastasiades sicer ni razkril, kakšne bodo te omejitve, ko bo v torek po desetih dneh svoja vrata odprla večina ciprskih bank.

Iz centralne banke pa so sporočili, da bosta do četrtka ostali zaprti dve največji ciprski banki, Bank of Cyprus in banka Laiki, in da bo limit za dvig na bankomatih 100 evrov.

V Bruslju so danes zgodaj zjutraj končno sprejeli dogovor o finančni pomoči Cipru v višini desetih milijard evrov. V okviru dogovora bodo veliki varčevalci v največji ciprski banki Bank of Cyprus, ki imajo denarne vloge nad 100.000 evri, zaradi enkratne dajatve ob okoli 30 odstotkov.

Drugo največjo ciprsko banko Laiki bodo zaprli, njeni nezavarovani depoziti nad 100.000 evri bodo zamrznjeni, v okviru konverzije depozitov za lastniški delež pa se jih bo porabilo za poravnavo dolgov Laikie in dokapitalizacijo Bank of Cyprus.