Svet

ZN iz Sirije umikajo polovico svojih uslužbencev

STA / J.P.
25. 3. 2013, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Združeni narodi iz Sirije umikajo približno polovico svojih sto tujih uslužbencev, saj se krvavo nasilje vedno bolj približuje poslopjem ZN.

Wikipedia
Portret sirskega predsednika in njegovega očeta.

Tako je danes povedal tiskovni predstavnik ZN Martin Nesikry. Pojasnil je še, da bodo skoraj celotno ekipo posebnega odposlanca mednarodne skupnosti za Sirijo Lakhdarja Brahimija preselili v Kairo ali Bejrut.

"Tuji uslužbenci se bodo premestili zaradi varnostnih razmer," je povedal Nesikry, a poudaril, da se bodo napori Brahimija, ki ima sicer sedež v Kairu, nadaljevali.

"V nedeljo in danes so topovski izstrelki zadeli tarče blizu hotela v Damasku, ki gosti uslužbence ZN," je dejal Nesikry.

Tudi samomorilski in drugi napadi so se pripetili blizu poslopij ZN, odkar je Damask postal eno od središč boja med silami režima sirskega predsednika Bašarja al Asada in opozicijskimi uporniki.

V sirski prestolnici pa se nahaja še približno 800 sirskih uslužbencev ZN. Mnogim so svetovali, naj delajo od doma zaradi varnosti. V okviru humanitarne operacije ZN Siriji sicer dobavljajo hrano in drugo pomoč več kot dvema milijonoma Sircem.

Sirski opozicijski uporniki so medtem sporočili, da so danes zaprli oba mejna prehoda z Jordanijo. "Svobodna sirska vojska je zaprla mejna prehoda Dara in Nasib, potem ko je prevzela nadzor nad njima," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani jordanski uradnik.

Do zaprtja prehodov je prišlo, potem ko so uporniki zavzeli 25 kilometrov dolg pas ozemlja med mejo z Jordanijo in Golansko planoto, ki je pod izraelsko zasedbo.