Svet

Vse ciprske banke, razen največjih dveh, znova odprte v torek

STA / J.P.
25. 3. 2013, 19.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vse banke na Cipru, razen največjih dveh, Bank of Cyprus in Laiki, se bodo znova odprle v torek, je danes poročala ciprska tiskovna agencija CNA.

Wikipedia
Glavno mesto Nikozija

Ciprske banke so zaprte že od 15. marca, ko je bil dosežen prvi dogovor med evroskupino in oblastmi v Nikoziji, ki je predvideval enkratno obdavčitev vseh denarnih vlog v bankah.

Bank of Cyprus in Laiki bosta vrata znova odprli v četrtek, do takrat pa naj bi odgovorni pripravili vse potrebno za izvedbo ukrepov, sprejetih v okviru načrta za rešitev otoka pred bankrotom, poroča CNA, ki se sklicuje na vire v ciprski centralni banki.

Novico o ponovnem odprtju je kmalu zatem uradno potrdila tudi ciprska centralna banka. "Želimo razjasniti, da bosta Bank of Cyprus in Laiki zaradi prestrukturiranja in združitve ostali zaprti še dva dni in bosta znova odprli vrata v četrtek," so zapisali v centralni banki.

Sicer pa naj bi ciprske državljane drevi nagovoril predsednik države Nikos Anastasiades. Govor je sprva napovedan za 18. uro po srednjeevropskem času, nato pa je bil preložen na 19.15, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finančni ministri držav v območju evra so v zgodnjih jutranjih urah na izrednem zasedanju v Bruslju potrdili dogovor Cipra in trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada - o programu do desetih milijard evrov pomoči tej evrski državi. Dogovor med drugim po novem predvideva, da bodo zavarovane vse denarne vloge do 100.000 evrov. Enkratni davek bo tako doletel le depozite nad to vsoto.