Slovenija

Univerza v Ljubljani ponovno pridobila akreditacijo za sedem let

STA / J.P.
25. 3. 2013, 18.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu je Univerzi v Ljubljani podaljšala akreditacijo za sedem let.

Wikipedia
Rektorat Univerze

Univerza je s postopkom pridobivanja akreditacije pričela novembra 2011, evalvacija je potekala v decembru 2012. Univerzo je ocenjevalo osem evalvatorjev, med katerimi so bili domači in tuji strokovnjaki ter predstavniki študentov.


Iz poročila strokovne skupine, ki je opravila evalvacijo, izhaja, "da Univerza v Ljubljani zavzema osrednje mesto v slovenskem visokošolskem prostoru in v slovenski družbi, saj je dejavna na področjih, ki so posebnega družbenega pomena in tako prispeva h kulturnemu, socialnemu in ekonomskemu razvoju družbe. Univerza v Ljubljani ima največ koncentriranega potenciala na raziskovalno-razvojnem delu ter v procesu visokošolskega izobraževanja".

Zapisali so tudi, "da je Univerza v Ljubljani naredila napredek k integralni univerzi, največji napredek pa pri zagotavljanju celovitega sistema kakovosti". Pohvalili so delovanje Kariernega centra, kakovost spletnih strani in ustreznost kadra za izvajanje študijskih programov in opravljanje znanstveno - raziskovalne, strokovne in umetniške dejavnosti.

Na področju ugotavljanja napredka je skupina strokovnjakov ugotovila, da je strategija Univerze v Ljubljani 2012-2020, ki je zamenjala strategijo 2006-2009, nadgrajena in dolgoročnejša. Največji napredek pa skupina strokovnjakov vidi na področju zagotavljanja celovitega sistema kakovosti.

Kot priložnosti za izboljšanje je skupina strokovnjakov izpostavila bolj aktivno vlogo upravnega odbora pri doseganju vizije univerze, senat naj prevzame vodilno vlogo na področju izvajanja in spremljanja strategije.

Na področju kadrov skupina strokovnjakov ugotavlja, da ima Univerza ustrezen kader za izvajanje študijskih programov, opravljanje znanstveno-raziskovalne, strokovne oz. umetniške dejavnosti. Kot priložnosti za izboljšanje na tem področju pa skupina strokovnjakov vidi predvsem v povečanju mobilnosti visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter znanstvenih delavcev.

Kot priložnosti za izboljšanje skupina strokovnjakov tudi vidi v tem, da bi morale članice začeti število načrtovanih vpisnih mest usklajevati s potrebami po diplomantih in se pri tem opirati predvsem na strokovne analize.

Evalvatorji so še pripomnili, da se zmanjšanje proračunskih sredstev na Univerzi v Ljubljani odraža tudi pri izvajanju študijskih programov prve in druge stopnje ter da je Univerza v Ljubljani uspešno prenovila vse študijske programe v duhu bolonjske prenove.