Slovenija

Odpoklic merilnikov za diabetike OneTouch Verio Pro

STA / J.P.
25. 3. 2013, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podjetje LifeScan, ki proizvaja merilnike za merjenje krvnega sladkorja pri diabetikih, se je odločilo za odpoklic in zamenjavo treh modelov svojih merilnikov.

Zajem zaslona
OneTouch Verio Pro

LifeScan se je odločil za odpoklic in zamenjavo vseh merilnikov OneTouch Verio Pro, saj pri ekstremno visokih ravneh krvnega sladkorja, ki znašajo 56,8 mmol/l ali več, ne delujejo ustrezno, so sporočili iz podjetja Johnson&Johnson, katerega del je podjetje LifeScan.


Pri ravneh krvnega sladkorja, ki znašajo 33,3 mmol/l in več, bi moral merilnik OneTouch Verio Pro prikazati opozorilo Ekstremno visok krvni sladkor. V omenjenem podjetju pa so nedavno ugotovili, da pri ekstremno visokih ravneh krvnega sladkorja merilnik prikaže in shrani v spomin nepravilen rezultat meritve, ki je od izmerjenega rezultata nižji za vrednost 56,8 mmol/l.

Napačen rezultat lahko privede do napačnega oziroma zakasnelega ustreznega zdravljenja ekstremne hiperglikemije, kar lahko povzroči resne poškodbe, so sporočili iz podjetja. Verjetnost pojava ekstremno visokih ravni krvnega sladkorja je po njihovih navedbah sicer majhna, če pa do takšne ravni krvnega sladkorja pride, to predstavlja resno tveganje za zdravje in zahteva takojšnjo zdravstveno obravnavo.

Tako vsem uporabnikom omenjenega merilnika svetujejo, naj ga nemudoma nehajo uporabljati in za merjenje ravni glukoze v krvi uporabijo drugo metodo. Poleg tega naj uporabniki pokličejo oddelek za stike s strankami LifeScan na brezplačno telefonsko številko 080 14 41 in se dogovorijo za prevzem brezplačnega nadomestnega merilnika.

Ob tem so dodali, da so o odpoklicu že obvestili Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke. Obvestila so bila poslana vsem registriranim uporabnikom, izvajalcem zdravstvenih storitev, lekarnam in distributerjem v krajih, kjer so izdelki naprodaj. V podjetju LifeScan sicer ocenjujejo, da je "v Sloveniji približno 2753 aktivnih uporabnikov merilnikov OneTouch Verio Pro".

V omenjenem podjetju so tudi navedli, da se težava nanaša samo na merilnike OneTouch Verio Pro. Vsi ostali izdelki znamke OneTouch (merilniki in testni lističi) niso oporečni in se jih lahko uporablja brez zadržkov.

Drugje po svetu sicer poleg merilnikov OneTouch Verio Pro odpoklicujejo tudi merilnika OneTouch Verio IQ in OneTouch Verio Pro+, ki prav tako ne kažeta pravilne vrednosti pri ekstremno visokih vrednostih krvnega sladkorja. A ta dva merilnika v Sloveniji nista na voljo.

Podjetje LifeScan je obvestilo posamezne regulativne organe po svetu, kjer so naprodaj ti izdelki, in z njimi tudi sodeluje. Ob tem navajajo, da do sedaj še niso zabeležili poročil o neželenih dogodkih ali poškodbah bolnikov, povezanih s to težavo, ki bi se nanašali na merilnika OneTouch Verio IQ in OneTouch Verio Pro+.

Za merilnik OneTouch Verio Pro pa je LifeScan prejel eno poročilo o resnem neželenem dogodku. LifeScan ni ugotovil, ali je bil merilnik OneTouch Verio Pro vzročni dejavnik, so dodali v podjetju.