Svet

EU ukinila skoraj vse sankcije proti Zimbabveju

STA / J.P.
25. 3. 2013, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska unija je danes ukinila zamrznitev sredstev in prepoved izdaj vizumov večini zimbabvejskim podjetjem in posameznikom, ki so se nahajali na črnem seznamu EU.

Wikipedia
Predsednik Robert Mugabe

EU je državljane Zimbabveja pohvalila za "miroljuben, uspešen in verodostojen referendum o ustavi", ki so ga izvedli 16. marca, poleg tega pa je ukinila sankcije proti 81 posameznikom in osmim pravnim osebam.

Mugabe ostaja med desetimi državljani Zimbabveja, ki so še vedno tarča deset let trajajočih sankcij EU. Ukrepe je unija uvedla leta 2002 zaradi političnega nasilja, kršitev človekovih pravic in ker niso bile izvedene svobodne volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mugabejeva stranka ZANU-PF je umik sankcij nemudoma označila za zanemarljiv dogodek in pripomnila, da se niso zavzemali le za "delni umik imen s seznama".

"Želimo si celotno in nedvoumno ukinitev sankcij, ki že pri uvedbi niso bile upravičene," je za AFP povedal tiskovni predstavnik ZANU-PF Rugare Gumbo.

V Zimbabveju so dobrim tednom dni izvedli referendum o spremembah ustave, ki jih je podprla velika večina zimbabvejskih volivcev. Za novo ustavo je glasovalo kar 95 odstotkov volivcev. Ustavne spremembe med drugim prinašajo omejitev pristojnosti predsednika ter uvedbo ženskih kvot. Referendum prav tako odpira pot normalizaciji razmer v državi in volitvam, ki naj bi jih izvedli še letos.