Svet

Embargo na izvoz orožja v Sirijo?

STA/PR
22. 3. 2013, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pariz in London pozivata k delni ukinitvi embarga, saj želita tako pomagati sirski opoziciji v boju z režimom predsednika Bašarja al Asada.

Reuters

Zunanji ministri EU bodo poskušali danes na neformalnem zasedanju v Dublinu poiskati enotno stališče o embargu na izvoz orožja v Sirijo. Pariz in London pozivata k delni ukinitvi embarga, saj želita tako pomagati sirski opoziciji v boju z režimom predsednika Bašarja al Asada, a veliko članic, med njimi Nemčija, je zadržanih.

Slovenija po navedbah diplomatskih virov zavzema stališče, da je treba doseči čim širši konsenz glede tega vprašanja. Zunanji minister Karl Erjavec je sicer konec januarja v Bruslju pojasnil, da ima Slovenija pomisleke, ker se boji, da bi delni umik embarga privedel do še večjega nasilja v državi in da bi bil razumljen kot odmik od iskanja politične rešitve.

Sirija bo glavna tema tokratnega dvodnevnega neformalnega zasedanja, na katerem bo sicer govora še o pregledu prvih dveh let delovanja evropske diplomatske službe in o partnerstvu EU z regionalnimi organizacijami.

Neformalna srečanja zunanjih ministrov EU, v bruseljskem žargonu imenovana gymnich, so dobila ime po kraju prvega takšnega srečanja leta 1974 v nemškem gradu Gymnich. Cilj takšnega neformalnega druženja je priprava diplomatskih stališč unije v bolj sproščenem vzdušju za lažje sprejemanje odločitev na formalnih zasedanjih.

Gymnich običajno poteka dvakrat na leto, enkrat v šestmesečnem predsedovanju posamezne države članice Svetu EU. Tako ga tokrat gosti Irska v Dublinu. Sopredsedovala mu bosta visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton ter irski zunanji minister in namestnik predsednika vlade, tanaiste Eamon Gilmore.

Erjavec se zasedanja v Dublinu ne bo udeležil. Slovenijo bosta zastopala politični direktor na ministrstvu za zunanje zadeve Igor Jukič in evropski korespondent Jernej Müller, so sporočili na MZZ.