Slovenija

ZPIZ o razveljavljenem znižanju pokojnin

STA/PR
22. 3. 2013, 06.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ustavno sodišče je razveljavilo 143. člen varčevalnega zakona, ki bi sicer znižal pokojnino okoli 26.000 upokojencem.

arhiv RK

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da omenjenim upokojencem delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun, zato je sporni člen zakona spoznalo za neustavnega. namreč spoznalo za neustavne.

Poleg tega pa je ustavno sodišče ugotovilo, da so bile v neskladju z ustavo tudi tiste določbe, ki v času odločanja niso več veljale. Dopolnitev Zujfa, ki se je začela uporabljati z novim letom, je namreč iz znižanja pokojnin že izvzela okoli 8000 upokojencev. Šlo je za upokojence, ki so bili vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, ker pa so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, so prispevke vplačevali v njihove sklade pokojninskega zavarovanja.

Ustavno sodišče je Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) naložilo, da mora vsem prejemnikom pokojnin, ki so jim pokojnino odmerili na podlagi razveljavljenih odstavkov 143. člena Zujfa, brez odlašanja izdati nove odločbe. Po objavi odločitve ustavnega sodišča pa so se pojavile različne interpretacije o tem, ali velja razveljavitev znižanja pokojnin za naprej ali tudi za nazaj.

Nove odločbe, ki jih mora izdati Zpiz, bodo za upokojence s pravnomočno odločbo o znižanju pokojnine veljale le za naprej, so za STA pojasnili na ustavnem sodišču. Učinek razveljavitve pa tokrat velja tudi za vse primere, v katerih še tečejo postopki, ki so bili sproženi zoper odločbe Zpiza in še niso pravnomočno končani. Pri odločanju o pritožbah namreč sodišče ne bo smelo uporabiti razveljavljenih določb.

Zahtevo za presojo ustavnosti omenjenih določb Zujfa je julija lani vložila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik.