Slovenija

Minister Maher mora že na zagovor k Bratuškovi

STA
22. 3. 2013, 05.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Fotografije zemljišča ga postavljajo na laž.

twitter

Novega ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja naj bi danes, potem ko so se začeli stopnjevati dvomi v njegova zagotovila, da v zvezi z donedavna črno gradnjo na svojem zemljišču nad Sečoveljskimi solinami ni zagrešil nič nezakonitega, čakal sestanek s premierko Alenko Bratušek.

V medijih se je v sredo pojavila novica, da je Maher, ki prihaja iz kvote DL, lastnik črne gradnje nad Sečoveljskimi solinami, novi minister pa je zatrdil, da je bil objekt že tam, ko je kupil parcelo, in da je ta v postopku legalizacije.

Fotografije zemljišča nad Sečoveljskimi solinami v lasti ministra, ki so jih nato objavili nekateri mediji, pa tudi posnetki spletne aplikacije Google Earth, na drugi strani kažejo, da je objekt na Maherjevem zemljišču nastal šele v času, ko je bil Maher že lastnik.

Na Upravni enoti Piran so medtem ravno v sredo zavrgli zahtevo Maherjevega pooblaščenca za izdajo gradbenega dovoljenja za pomožni kmetijski objekt, ker so ugotovili, da zanj ni potrebno gradbeno dovoljenje, ampak mora objekt izpolnjevati le pogoje iz prostorskega akta. Po mnenju načelnika enote Ivana Seljaka so ti pogoji izpolnjeni.

Maherjev predhodnik Zvonko Černač je v odzivu na objavljene fotografije poudaril, da v tem primeru ne gre za enostaven objekt, kot ga določa uredba, sicer sprejeta v času njegovega ministrovanja. Dodal je, da se postavlja vprašanje, kako je lahko piranska upravna enota dejansko stanje ugotovila v enem dnevu.

Prvak DL Gregor Virant je v sredo povedal, da je bil z gradnjo Maherja seznanjen, na podlagi njegovih zagotovil pa je ocenil, da Maher ni storil nič nezakonitega ali neetičnega. Dan pozneje je napovedal, da se namerava z zadevo temeljito seznaniti.