Svet

Kako se bo odločil Napolitano?

STA/PR
22. 3. 2013, 06.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano bo danes sporočil odločitev o tem, komu bo podelil mandat za sestavo nove vlade.

Reuters

V četrtek je namreč zaključil dvodnevna posvetovanja z strankami, potem ko volitve konec februarja niso prinesle jasnega zmagovalca.

Na volitvah je zmagala levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija, ki pa je osvojila večino le v poslanski zbornici, v senatu pa za vladanje potrebuje koalicijskega partnerja.

V Ljudstvu svobode Silvia Berlusconija Demokratsko stranko že vse od objave rezultatov volitev pozivajo k oblikovanju velike koalicije, ki pa jo Bersani zavrača. V gibanju Pet zvezd Beppeja Grilla pa zatrjujejo, da ne bodo podprli nobene vlade, razen takšne, ki bi jo vodilo gibanje.

Stranke so svoja znana stališča ponovila tudi na posvetovanjih pri predsedniku Napolitanu in tako ostajajo vsaka na svojem bregu.

Napolitano je po zaključku posvetovanj v četrtek zvečer dejal, da mora "urediti misli, da bi ugotovil, kdo je najboljša odločitev", svojo odločitev pa da bo sporočil in utemeljil danes.

Prvo možnost za sestavo vlado bo najverjetneje Bersani. Pri tem se pojavljajo tudi ugibanja, da bi Napolitano utegnil Bersaniju podeliti neke vrste omejeno mandatarstvo, s katerim bi slednji le preveril možnosti za oblikovanje vlade.