Svet

Evroskupina Cipru ponuja `oljčno vejico`

STA/PR
21. 3. 2013, 21.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finančni ministri držav z evrom so se na izredni telekonferenci danes zvečer odločili Cipru ponuditi še eno možnost.

Reuters

Kot je namreč sporočil vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem, so pripravljeni sodelovati z Nikozijo pri novih načrtih za rešitev ciprskega bančnega sektorja, ki mu grozi zlom.

"Evroskupina je pripravljena s ciprskimi oblastmi razpravljati o osnutku novega predloga, za katerega pričakuje, da ga bodo ciprske oblasti predstavile čim prej," je v izjavi po dve uri trajajočem konferenčnem klicu s kolegi sporočil Dijsselbloem, sicer nizozemski finančni minister.

Ko bo Nikozija v Bruselj posredovala svoj predlog, ga bo najprej analizirala trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad). Nato bo evroskupina "pripravljena nadaljevati pogajanja o programu prestrukturiranja", a ob spoštovanju že pred tem s strani evroskupine opredeljenih parametrov, je še zapisal Dijsselbloem. Obenem je ponovil stališče evroskupine, da je treba v celoti zavarovati depozite do 100.000 evrov.

V predsedniški palači v Nikoziji se medtem nocoj že drugič danes sestaja politični vrh. Potrdil naj bi t. i. načrt B, ki bi Cipru vendarle zagotovil milijardno finančno pomoč Evrope - brez sporne obdavčitve davčnih vlog - in ga rešil pred bankrotom. Najprej mora alternativni načrt potrditi vlada, nato pa še parlament.