Slovenija

Mariborsko podjetje še vedno dolguje plače

STA
21. 3. 2013, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Farmacevtsko podjetje Marifarm, ki je sicer v občinski lasti tudi danes ni izpolnilo obljube.

Mediaspeed

Vodstvo podjetja jim je na današnjem zboru delavcev skušalo pojasniti razmere, a zaposleni z odgovori niso bili zadovoljni.Kot je po zboru delavcev povedal vodja sindikata v podjetju s 110 zaposlenimi Tibor Sajko, pravih pojasnil o nadaljnji usodi podjetja niso dobili. Za petek do 16. ure so znova obljubili izplačilo zaostalih februarskih plač tistim, ki jih še niso dobili, če se to ne bo uresničilo, pa so v sindikatu pripravljeni na ostro ukrepanje, tudi na stavko.

Direktorica Brigita Brumen je po sestanku zatrdila, da vsi delavci niso nezadovoljni, saj so 70 odstotkom zaposlenim, predvsem tistim z najnižjimi dohodki, plače že izplačali, ostale pa je zaprosila za potrpljenje do petka, ko naj bi v podjetju prejeli določena nakazila in bo izplačilo plač mogoče.

Ob tem je Brumnova zagotovila, da za naslednja dva meseca kaže na zelo dobro tekoče poslovanje, saj imajo naročil dovolj, delavcem pa je tudi povedala, da problem ni v njihovem delu, pač pa v veliki zadolženosti družbe do bank zaradi kreditov. Z bankami so sicer že navezali stik, vendar konkretnih dogovorov za zdaj niso mogli doseči, saj je to odvisno od lastnikov, v zvezi s tem pa je ta trenutek še vrsto nejasnosti.

Svet zavoda do jutri od direktorice pričakuje, da jim bo po večkratnih zahtevah vendarle dostavila podatke o poslovanju, a Brumnova danes na to ni dala jasnega odgovora. Poročilo o poslovanju so po njenih besedah svetu zavoda Mariborskih lekarn dostavili že 21. januarja, ko je ta obravnaval problematiko dogajanja v Marifarmu, zato se sprašuje, kakšni so nameni tega organa in ali nekdo v njem ne deluje s figo v žepu.

Zbora delavcev se je udeležila tudi direktorica Mariborskih lekarn Anita Vrabič, ki vztraja, da je Marifarm še vedno v njihovi lasti in ne v neposredni lasti občin. Ta še vedno pričakuje, da bodo v petek le dobili na mizo konkretne številke o poslovanju družbe in hkrati zanika, da bi od vodstva Marifarma že dobili zahtevane podatke.

Vrabičeva upa, da bodo vse skupaj speljali v dobro vseh akterjev, zato so Mariborske lekarne na prošnjo vodstva Marifarma tudi prispevale 50.000 evrov kot avans za poplačilo zaostalih plač. Najverjetneje pa naslednji mesec, če bo prišlo do enakih težav, tega ne bodo več mogli storiti, je še dejala direktorica Mariborskih lekarn.

Mestna občina Maribor je pred časom z novim odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Mariborske lekarne lastništvo njenih hčerinskih družb prenesla neposredno nase in na okoliške občine. Največji delež pripade Mestni občini Maribor (83,35 odstotka), sledijo občine Hoče-Slivnica (5,48), Rače-Fram (3,55), Miklavž na Dravskem polju (3,01), Duplek (2,68) in Starše (1,93).

Marifarm sicer pestijo hude finančne težave, zato bi bila za njegovo rešitev nujna dokapitalizacija. Največja težava je velika kreditna zadolženost podjetja iz preteklih let zaradi gradnje tovarne, ki je stala skoraj 40 milijonov evrov.