Svet

Italijansko vlado prehitel Vatikan

STA/PR
21. 3. 2013, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano zaključuje dvodnevna posvetovanja o oblikovanju nove vlade. Največje stranke so še vedno vsaka na svojem bregu.

Reuters

Vodja desnosredinske koalicije Silvio Berlusconi je Napolitanu predlagal oblikovanje velike koalicije, kar je predlagal že takoj po objavi rezultatov volitev, ko se je pokazalo, da nobena stran nima zadostne večine v parlamentu.

Berlusconi veliko koalicijo vidi kot edini odgovor na stališče gibanja Pet zvezd, ki zavrača podporo kakršnikoli vladi, ki bi jo vodila katera druga stranka.

Čez dan so se v italijanskih medijih sicer pojavljala ugibanja, da bi levosredinska koalicija utegnila z gibanjem Beppa Grilla doseči dogovor o podpori vladi, ki bi jo vodil novi predsednik senata Pietro Grasso. Nekateri senatorji Petih zvezd so namreč v nasprotju z navodili vodstva gibanja minulo soboto Grassa podprli za predsednika senata. A Grillo je ta ugibanja že zavrnil. Glavna zahteva Petih zvezd ostaja mandat za oblikovanje vlade pod njihovim vodstvom, kar so danes predstavili tudi Napolitanu. Imena svojega premierskega kandidata sicer še niso razkrili.

Hkrati pa so v gibanju po poročanju italijanskih medijev predsedniku predstavili plan B, po katerem bi ostali v opoziciji, v zameno pa zahtevajo vodenje parlamentarne komisije za državno varnost in komisije za nadzor nad javno radiotelevizijo Rai.

Zadnji se bo z Napolitanom danes zvečer sestal vodja levosredinske koalicije Pier Luigi Bersani, ki bo po pričakovanjih predsedniku predlagal vlado sprememb z že predstavljenim vladnim programom osmih točk.

Bersani je doslej odločno zavračal kakršnokoli veliko koalicijo z Berlusconijem, medtem ko so tako v delu njegove stranke, še posebej pa v koalicijski zaveznici Levica, ekologija in svoboda, naklonjeni koaliciji z Grillom.

Predsednik Napolitano naj bi po nekaterih napovedih odločitev o podelitvi mandata za sestavo vlade sporočil že v petek.

Če sestavljanje vlade ne bo uspešno, bodo v Italiji najverjetneje že v začetku poletja potekale nove predčasne volitve.