Slovenija

Kadrovanje nove vlade

STA
21. 3. 2013, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dan po imenovanju nove vlade Alenke Bratušek so ministri že prevzeli posle od svojih predhodnikov, na svoji prvi seji pa je vlada že sprejela nekaj kadrovskih odločitev.

Mediaspeed

Imenovali so več državnih sekretarjev in ustanovili delovna telesa vlade. Seznanili so se tudi z informacijo o stanju državnega proračuna.

Za generalno sekretarko vlade je ekipa Alenke Bratušek imenovala Tanjo Šarabon, ki prihaja iz Kemijskega inštituta, za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije pa Staneta Štembergerja. V. d. direktorja Urada vlade za komuniciranje je postal Matija Sevšek.

Vlada je imenovala več državnih sekretarjev na ministrstvih. Tanjo Strniša in Andrejo Jerina je imenovala za državni sekretarki na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Brigito Čokl za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, Renato Zatler pa za državno sekretarko na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Božo Cerar in Igor Senčar bosta ponovno državna sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, Boris Jesih pa v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vlada je imenovala posebno koordinacijo ministrov za javni sektor, ki jo bo vodil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, pa tudi ožjo vladno pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja. To bo spet vodila Lidija Apohal Vučkovič. Virant je sicer danes ponovil svojo napoved, da bo nemudoma začel s socialnim dialogom s sindikati javnega sektorja. Glede na njihovo stališče, da na posege v maso plač brez dogovora z njimi ne pristajajo, pa bodo pogajanja očitno zahtevna.

Redne seje vlade bodo, tako kot doslej, tudi pod vodstvom Bratuškove potekale ob četrtkih, vlada pa bo nadaljevala tudi z obiski po regijah.

Še pred sejo pa so predsednica vlade in novoimenovani ministri prevzeli posle od svojih predhodnikov. Nekdanji premier Janez Janša je v izjavi za javnost ob predaji poslov Bratuškovi dejal, da je z mandatom zadovoljen. Med drugim je izpostavil izvedene reforme in zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, Bratuškovi pa zaželel vso srečo. Nova predsednica vlade se medtem zaveda, da zgolj z menjavo vladne ekipe še ni konec težav v državi.

Med ministri je prvi posle od Franca Bogoviča prevzel novi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Ta je dejal, da je ministrstvo, ki ga bo vodil, v dobri kondiciji. Bogovič pa je izpostavil, da je treba na področju okolja še veliko postoriti.

Na ministrstvu za finance je novi minister Uroš Čufer prevzel posle od dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu Andreja Širclja. Oba sta bila pred mediji redkobesedna. Dejala sta le, da primopredaja poteka v dobrem vzdušju.

Na dosedanjem ministrstvu za pravosodje in javno upravo sta posle prevzela Senko Pličanič za področje pravosodja in Gregor Virant za področje javne uprave. Slednji je prevzel tudi posle od dosedanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka.

Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher je prevzel posle od svojega predhodnika Zvonka Černača. "Resor je zelo obsežen, čaka me veliko dela," je ob primopredaji dejal Maher, ki je izrazil prepričanje, da bo uspešno nadaljeval začete projekte. Medtem pa so mediji objavili, da naj bi Maher lagal o svoji črni gradnji, zaradi česar se je že sprožilo vprašanje, koliko časa bo sploh obstal na ministrski funkciji.

Nova ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob primopredaji poslov od svojega predhodnika Andreja Vizjaka poudarila, da je treba predvsem zagotoviti občutek ljudi za socialno varnost in pravičnost. na pomen dialoga s sindikati pa jo je Vizjak opozoril tudi s steklenico vina, z nalepko Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Novi minister za obrambo Roman Jakič je prevzel posle od svojega predhodnika Aleša Hojsa. Primopredaja je potekala korektno, je dejal Hojs, Jakič pa je poudaril, da sta se dotaknila vseh vprašanj, "od kadrovske politike do politike funkcioniranja tega organa".

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je posle od Radovana Žerjava prevzel brez navzočnosti javnosti, tudi Žiga Turk, ki je v minulem mandatu vodil združeno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, izjav za javnost ob današnjih primopredajah ni dajal.

Je pa novi minister za kulturo Uroš Grilc dejal, da si obeta, da kultura resnično postane vladna kategorija ter da se njeni učinki množijo. Jernej Pikalo, ki bo vodil resor za izobraževanje, šolstvo in šport, pa je dejal, da je veliko izzivov in tudi problemov, a upa, da bodo z ekipo lahko "stvarem kos" in vsaj v tem letu nekaj stvari tudi uredili.

Kot zadnja je po seji vlade posle prevzela ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, in sicer od Ljudmile Novak. Slednja je Komelovi zaželela veliko uspehov pri delu, Komelova pa ji je obljubila še naprej tako dobro delovanje celotnega urada.

Bratuškova je sicer tudi danes prejela več čestitk iz Slovenije in tudi tujine. Čestitali so ji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Premierki je danes čestitko poslal tudi hrvaški premier Zoran Milanović. Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres pa je Bratuškovi čestital z željo po uspešnem vodenju vlade v blagor vseh državljanov, ob tem pa ji je zaželel tudi osebne sreče.