Slovenija

Stečajni upravitelj propadlega Stavbenika je optimističen

STA
22. 3. 2013, 08.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi velikega števila terjatev je koprsko okrožno sodišče za mesec dni na 21. april podaljšalo rok za preizkus terjatev v stečajnem postopku Stavbenika.

wikimedia

Stečajni upravitelj propadlega koprskega gradbinca Valter Stepan ugotavlja, da so v tem času uspeli zaključiti več odprtih gradbenih projektov. Optimist je tudi glede poplačila bivših zaposlenih.

Otvoritveno poročilo v stečajnem postopku, ki se je začel konec novembra, bodo tako še dopolnili in v roku enega meseca pripravili osnovni seznam vseh terjatev. Teh je bilo zelo veliko, okoli 1700, mnoge pa so prejeli dokaj pozno, je pojasnil Stepan.

V tem času so sicer uspeli doseči sporazume z investitorji ter v dobršni meri pripeljati do konca projekte, ki so ostali odprti ob razglasitvi stečaja. Tako so zaključili z deli na varovanih stanovanjih v Olmu pri Kopru, v Loškem Potoku pa so objekt že prevzeli in manjka le še ureditev nekaterih papirjev. Pogovori tečejo tudi v zvezi z drugimi projekti, glede gradbišča v Kopru naj bi tako prišli "skoraj do konca".

Pri drugih projektih so pripravili cenitve in zdaj čakajo na začetek dražb. Prav tako so pripravljene cenitve nepremičnin in materiala, ki se je nahajalo v skladiščih. Gre sicer za zadeve manjše vrednosti, saj kar je bilo vrednega v smislu gradbenih strojev, opreme in vozil, je bilo vse v lasti Primorja.

Stepan sicer verjame, da bodo s prodajo tega premoženja uspeli poplačati še odprte postavke do delavcev Stavbenika, to je izplačilo zadnje plače in prispevkov ter davke državi, kot tudi pokriti same stroške postopka. Kar se tiče delavcev, je upravitelj ponovil svoje prepričanje, da je vodstvo podjetja šlo še pravočasno v stečaj. Kot je dodal, "ker je bilo že prej relativno zelo čisto, tu ne bo problemov".

Kot rečeno bo o točnih številkah sicer mogoče govoriti čez mesec dni, v grobem pa Stepan ocenjuje, da bodo ostali pri prvotnih ocenah o okoli 17 milijonih evrov skupnih terjatev, od katerih je okoli 10 milijonov evrov iz naslova bančnih kreditov.