Svet

V Egiptu razneslo balon, umrlo več turistov

STA / A.M.
26. 2. 2013, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V egiptovskem Luksorju je davi razneslo balon na topel zrak, pri čemer je umrlo 19 ljudi. Med njimi so bili turisti iz več držav Evrope in Azije, poleg tega pa tudi egiptovska turistična vodička, so sporočile lokalne oblasti.

Balon je med poletom v času sončnega vzhoda zajel ogenj, nato pa ga je razneslo. Po podatkih varnostnih virov je ob izbruhu ognja - približno uro po vzletu - balon letel na višini 300 metrov, na njem pa je bilo skupaj 21 ljudi.

Iz podjetja, ki upravlja z balonom, so sporočili, da sta nesrečo preživela pilot in britanski turist, in sicer s skokom iz košare balona, preden je ta trčil ob tla. Oba so zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico. Še en Britanec, ki se je z balona poskušal rešiti s skokom, je kasneje v bolnišnici podlegel poškodbam.

V nesreči so po navedbah potovalne družbe Thomas Cook umrli trije Britanci, francosko zunanje ministrstvo pa je potrdilo smrt dveh državljanov Francije. Med ostalimi žrtvami naj bi bilo še devet turistov iz Hongkonga, štirje z Japonske in eden z Madžarske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ogenj naj bi po prvih ugotovitvah na balonu izbruhnil, ko se je pretrgala cev, povezana s plinskimi jeklenkami. Po eksploziji jeklenk naj bi se balon najprej z veliko hitrostjo povzpel na višino 400 metrov, nakar je počil zgornji del balona. Košara s turisti je treščila ob tla sredi nasadov sladkornega trsa.

Guverner province Luksor Ezat Saad je že prepovedal vse polete z baloni na topel zrak, ni pa pojasnil, kako dolgo bo prepoved veljala. Premier Hešam Kandil pa je odredil preiskavo nesreče.

Balon je v času nesreče letel nad Luksorjem, ki je eno najbolj znanih arheoloških najdišč v Egiptu, blizu katerega se med drugim nahaja slovita Dolina kraljev.

Zadnja nesreča s toplozračnim balonom v Luksorju se je zgodila leta 2009. Takrat je balon zadel telefonski drog, pri tem pa je bilo poškodovanih 13 ljudi. Razlog za nesrečo je bila preobremenjenost balona.

##IMAGE-21058##