Kultura

Na Dunaju premiera filma o Nataschi Kampusch

STA / A.M.
26. 2. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Film o zloglasni ugrabitvi Avstrijke Natasche Kampusch je v ponedeljek na Dunaju doživel svetovno premiero, ki se je je udeležila tudi sedaj 25-letna Kampuscheva in njeni starši.

V drami 3096 dni je orisanih osem let ujetništva, ki jih je Kampuscheva prestala, potem ko jo je ugrabil Wolfgang Priklopil.

Po premieri zaradi tragične teme filma ni bila prirejena zabava, kot je za tovrstne dogodke značilno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kampuscheva se je pred predvajanjem filma sprehodila po rdeči preprogi, z novinarji pa ni spregovorila. Tudi njeni starši so premiero zapustili brez izjav.

Film govori o tem, kako je leta 1998 na Dunaju izginila takrat desetletna Kampuscheva. Izginotje je sprožilo obsežno iskalno akcijo. Priklopil je deklico osem let in pol zadrževal ter zlorabljal. Leta 2006 je Kampuschevi uspel pobeg, njena zgodba pa je vzbudila zanimanje svetovne javnosti. Priklopil je po Nataschinem pobegu storil samomor.

Film, ki se konča s pobegom, je zasnovan na istoimenski biografiji mlade Kampuscheve. Ta je ekipi, ki je ustvarila film, zaupala in ji prepustila proste roke, je sodelovanje opisala režiserka filma Sherry Hormann. Filmskega projekta se je sicer sprva lotil leta 2011 preminuli nemški režiser, scenarist in producent Bernd Eichinger.