Kultura

Filmarji z vsemi pravnimi sredstvi proti Prodniku

STA / A.M.
26. 2. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski filmski ustvarjalci, združeni v filmsko pobudo zaslofilm, so se danes ponovno sestali v prostorih filmskega studia Viba film. Dejali so, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi dosegli razveljavitev odločbe ministra Žige Turka o imenovanju Igorja Prodnika za direktorja Viba filma.

Z ministrom prekinjajo vso komunikacijo. 

Filmarji so v izjavi zapisali, da so si ves prejšnji teden prizadevali prepričati ministra Žigo Turka, da razveljavi svojo odločbo o imenovanju Prodnika, saj to imenovanje razumejo kot resno grožnjo izvajanju nacionalnega filmskega programa v obdobju Prodnikovega vodenja Viba filma.

Kot so zapisali, se ministru na njihove argumente ni zdelo vredno odgovoriti. Za uporabo vseh pravnih sredstev so se odločili, ker so izčrpali vse možnosti za dialog, s katerim bi preprečili neizogibno škodo. Obenem želijo opozoriti na strankarsko polaščanje javne kulturne ustanove in politično blokado filmske ustvarjalnosti.

Poleg prekinitve komunikacije z ministrom, ki je po njihovih besedah ob prevzemu ministrske funkcije prisegel, da bo deloval za blaginjo Slovenije, a z dejanji dokazuje, da deluje v korist svoje stranke in z njo povezanih centrov moči, so Turku izrekli državljansko nezaupnico. Z današnjim dnem ga tako ne priznavajo več za ministra, pristojnega za kulturo. Kot razlog za nezaupnico so navedli "nestrokovno in nedobronamerno vodenje kulturne politike na filmskem področju".

Nezaupnico so izrekli tudi političnim strankam vladne koalicije, ki da so s svojimi odločitvami v zadnjem letu povzročile slovenski kinematografiji in kulturi v celoti škodo, ki je ne bo mogoče zlahka popraviti.

Dodali so, da od prihodnje vladne koalicije pričakujejo, da ponovno ustanovi samostojno ministrstvo za kulturo, z aktivno kulturno politiko pa v najkrajšem možnem času kinematografiji in vsej slovenski kulturi zagotovi perspektivno produkcijsko okolje.

Poudarjajo, da so kot strokovna filmska javnost pripravljeni v dialogu aktivno sodelovati pri reševanju odprtih vprašanj.

Režiser Goran Vojnović, ki je izjavo prebral, je dejal, da verjamejo, da jim do petka, ko naj bi Prodnik nastopil svoj petletni mandat, še lahko uspe preprečiti njegov prihod na Viba film.