Kultura

Oskarji tokrat brez izrazitih zmagovalcev

STA
25. 2. 2013, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je za najboljši film leta razglasila Argo režiserja, igralca in producenta Bena Afflecka. Štiri oskarje je prejelo Pijevo življenje, sicer pa podelitev ni prinesla izrazitih zmagovalcev.

Na podelitvi je bilo tudi nekaj spontanih zabavnih trenutkov, kot je bil spotik Jennifer Lawrence ob poti na oder po oskarja. Vidno omotična Kristen Stewart pa je na oder priskakljala po eni nogi, saj se je menda poškodovala, ko je stopila na steklo.

Nagrade v igralskih kategorijah niso prinesle večjih presenečenj. Oskarja za najboljšo moško glavno vlogo je dobil Daniel Day Lewis (Lincoln), ki bo imel tako doma na polici že tri oskarje za glavno moško vlogo. Prav toliko jih ima med drugim Jack Nicholson, ki je izročil nagrado za najboljši film, ob tem mu je na daljavo, prek videa, pomagala prva dama Michelle Obama.

Avstrijec Christoph Waltz je zmagal v kategoriji stranske moške vloge (Django brez okovov) in tako v sodelovanju z režiserjem Quentinom Tarantinom dobil že svojega drugega oskarja. Prvega je dobil prav tako za stransko vlogo v filmu Neslavne barabe. Waltz je med drugimi premagal tudi Roberta de Nira ("Silver Linnings Playbook"), Alana Arkina (Argo) in Tommyja Leeja Jonesa (Lincoln).

"Quentin piše poezijo in jaz imam rad poezijo," je skrivnost uspeha opisal Waltz. Tarantino ni bil med nominiranci za režiserskega oskarja, vendar pa je za svoj kontroverzni špageti western, ki obsoja rasizem, pobral oskarja za izvirni scenarij, kar je njegov doslej prav tako že drugi oskar.

Oskarja za glavno žensko vlogo je odnesla že dobitnica zlatega globusa Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), oskarja za stransko žensko vlogo pa Anne Hathaway (Nesrečniki). Glasbeni film na podlagi dela Victorja Hugoja je v nedeljo ponoči skupaj prejel tri oskarje. Poleg igralskega za Hathawayjevo še za montažo zvoka ter masko in pričeske.

Ben Affleck je prišel na svoj račun, ko je prišel na oder po nagrado skupaj s kolegoma producentoma Georgem Clooneyjem in Grantom Heslovom, saj ga niso nominirali v režiserski in igralski kategoriji. Voditelj podelitve oskarjev Seth MacFarlane se je pošalil, da je bila operacija reševanja ameriških diplomatov iz Irana tako skrivnostna, da Akademija niti ni vedela za Afflecka. Njegov Argo je pobral tudi oskarja za prirejen scenarij (Chris Terrio) in za montažo.

Oskarja za režijo je dobil Ang Lee (Pijevo življenje), kar je bilo morda največje presenečenje večera, saj je bil favorit za zmago Steven Spielberg za film Lincoln. Ang Leejev film je dobil še oskarje za kinematografijo - direktorja fotografije, posebne učinke in izvirno glasbo.

Podelitev 85. oskarjev je potekala v znamenju plesnih točk in petja. Charlize Theron je po zgražanju zaradi voditeljeve šale o kazanju oprsja zaplesala na odru, na katerega je prišla tudi Barbra Streisand, ki je zapela v spomin na lani preminule hollywoodske ustvarjalce. Jennifer Hudson je nastopila s pesmijo iz filma Sanjske punce, Catherine Zeta Jones je ponovila nastop iz filma Chicago, predstavila sta se tudi Hugh Jackman in Anne Hathaway.
Adele je zapela pesem iz Bondovega filma Skyfall, še preden je dobila oskarja za izvirno pesem. Film Skyfall je dobil tudi oskarja za montažo zvoka, ki si jo je delil s filmom 00:30 - Tajna operacija režiserke Kathryn Bigelow. To je bil, kljub petim nominacijam, edini oskar za zgodbo o lovu na terorista Osamo bin Ladna.
Posebno čast je ob 50. obletnici akademija izkazala filmom o tajnem agentu 007 Jamesu Bondu. Pesem iz filma "Goldfinger" iz 60. let prejšnjega stoletja je zapela Shirley Bassey.

Najbolj odmevna bi bila sicer najverjetneje zmaga Quvenznane Wallis za film Zveri južne divjine, ki je bila kot šele 12-letna nominirana za oskarja za najboljšo žensko vlogo. Dobila ga je potem le deset let starejša Lawrencova.

Oskarja za najboljši film v tujem jeziku je v skladu s pričakovanji pobral film avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja v francoščini z naslovom Ljubezen, ki pripoveduje zgodbo o ostarelem moškem, ki skrbi za umirajočo soprogo.

Podelitev nagrad je v hollywoodskem gledališču Dolby vodil komik MacFarlane, ki je že uvodoma povzročil zavijanje z očmi nekaterih slavnih igralk, kot je Charlize Theron, ko je prikazal plesno predstavo s "hollywoodskim homoseksualnim pevskim zborom" in pesmijo z naštevanjem igralk, ki so doslej pokazale oprsje na filmskem platnu. Nekajkrat je zbodel Georgea Clooneyja, ki menjava spremljevalke skoraj po letnih časih, najbolj pa je presunil prisotne s šalo, da je bolj kot Danielu Day Lewisu v glavo Abrahama Lincolna uspelo priti Johnu Wilkesu Boothu, atentatorju, ki je ustrelil predsednika ZDA kmalu po državljanski vojni.

"Kaj, a je 150 let prezgodaj za šalo? No imam eno o Napoleonu, da se lahko še bolj zgražate," je dejal MacFarlane, ki je program začel s predstavitvijo kapitana Jamesa Kirka (William Shatner) iz vesoljske ladje Enterprise. Ta se je domnevno vrnil iz prihodnosti, da MacFarlanu pove, da je najslabši voditelj oskarjev vseh časov. ...