Svet

Berlusconi bi vendarle utegnil zmagati v senatu

STA / A.M.
25. 2. 2013, 22.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Še nedokončni rezultati parlamentarnih volitev v Italiji ne vzbujajo upanja v vzpostavitev trdne vlade. Zadnji delni uradni rezultati kažejo, da bo v senatu večino imela desnosredinska koalicija, v poslanski zbornici pa levosredinska koalicija.

Ker so delni rezultati volitev precej drugačne od prvih projekcij, ki so kazali na zmago levice tako v senatu kot poslanski zbornici, si politiki danes večinoma niso upali napovedovati, kaj takšni rezultati pomenijo za državo.

Iz Demokratske stranke, ki so ji javnomnenjske raziskave napovedovale zmago v obeh domovih, čeprav v senatu precej tesno, je bilo danes že mogoče slišati, da bi potrditev takšnega rezultata lahko vodila v hitre predčasne volitve.

Vsi v Demokratski stranki sicer ne razmišljajo enako; slišati je tudi besede previdnosti, češ da je potrebno počakati na končne rezultate.

Ljudstvu svobode je, kot kažejo delni rezultati, uspel veliki met. Iz Ljudstva svobode je tako slišati izjemno pozitivne odzive o velikem uspehu stranke, ki je nihče ni jemal resno.

Poslanec stranke Maurizio Lupi je dejal, da se stranki očitno obeta zmaga v senatu, saj bodo zmagali v odločilni Lombardiji, pa tudi v drugih pomembnih deželah; Siciliji, Apuliji, Benečiji in Kampanji.

Volivci so, tako Lupi, dali signal, da je potrebno misliti tudi na gospodarsko rast in razvoj in ne zgolj na varčevanje. To je Ljudstvo svobode predlagalo in zato uspelo doseči dober rezultat.

V taboru Maria Montija so lahko razočarani. V poslanski zbornici bi utegnili ostati brez poslancev, saj njihova koalicija po delnih izidih ni dosegla desetodstotnega vstopnega praga.

Pier Ferdinando Casini iz Krščanske demokratske unije, ki je podprla Montijevo listo, je v prvem odzivu na delne rezultate dejal, da se v življenju zmaguje in izgublja.

Poudaril je, da so govorili tudi o nepopularnih ukrepih, vendar volivcem niso lagali. Ključno zdaj je, da Italija dobi trdno vlado, o kateri pa ni želel ugibati, saj da se pravzaprav še ne ve, kdo je na volitvah zmagal.

Glede na javnomnenjske raziskave je največje presenečenje volitev zagotovo gibanje Pet zvezd, ki se mu v senatu obeta kar okoli 24 odstotkov glasov. Po ocenah nekaterih analitikov je pričakovati, da se bo rezultat gibanja izboljšal tudi v poslanski zbornici.

V gibanju samem pa napovedujejo, da bodo na prihodnjih volitvah zagotovo najmočnejša stranka v državi.

Po zadnjih objavljenih delnih uradnih rezultati je v poslanski zbornici levosredinska koalicija osvojila dobrih 30 odstotkov glasov, desnosredinska koalicija 28,8 odstotka glasov, gibanje Pet zvezd 25,4 odstotka glasov, Montijevo gibanje pa 10,6 odstotka glasov.

V senatu zaradi zapletenega volilnega sistema kljub relativni zmagi levosredinske koalicije za zdaj kaže, da bo desnosredinska koalicija prejela relativno največ sedežev, in sicer 112. Levosredinski koaliciji se obeta 105 sedežev, gibanju Pet zvezd 64 sedežev, Montijevi koaliciji pa 20 sedežev.

Tako za zdaj vse kaže, da v senatu nobena koalicija ne bo imela absolutne večine, kar bo precej otežilo vladanje.