Svet

Papež se počasi poslavlja

STA / A.M.
15. 2. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mestne oblasti v Rimu pričakujejo, da se bo predzadnjega angelusa papeža Benedikta XVI. v nedeljo udeležilo na tisoče ljudi. Italijanski mediji špekulirajo, da bi se jih lahko na Trgu svetega Petra zbralo med 100.000 in 150.000.

Od papeževega odstopa si dober posel obetajo hotelirji in gostinci, saj je po besedah Giuseppeja Rosciolija iz rimskega združenja hotelirjev število hotelskih rezervacij za zadnji teden v februarju za deset odstotkov višje kot ponavadi. Razlog zato naj bi bilo predvsem veliko število novinarjev in snemalcev, ki bodo spremljali zadnje dni papeža na položaju.

Benedikta XVI. poleg nedeljskega angelusa pred odstopom 28. februarja sicer čaka še kar nekaj dela. Danes bo sprejel romunskega predsednika Traiana Basescuja, dan kasneje pa gvatemalskega predsednika Otta Molino Pereza in italijanskega premiera v odhodu Maria Montija. S sprejemi bo nadaljeval 23. februarja, ko ga bo obiskal italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Dan kasneje bo sledil poslednji angelus Benedikta XVI., 25. februarja pa se bo papež srečal s kardinali rimske kurije, ki delujejo kot nekakšna vlada Rimskokatoliške cerkve.

27. februarja se bo papež med splošno avdienco na Trgu svetega Petra poslovil od vernikov, dan kasneje pa se bo srečal še s kardinali, ki bodo izvolili njegovega naslednika. Nato ga bodo s helikopterjem prepeljali do poletne papeške rezidence Castel Gandolfo 30 kilometrov južno od Rima, kjer bo preživel zadnje ure kot papež.

Papež, ki bo po odstopu znova uporabljal ime in priimek Joseph Ratzinger, naj bi nato nekaj časa živel v Castel Gandolfu, nato pa naj bi se preselil v vatikanski samostan.