Svet

Meteorit tehtal okoli deset ton, Putin ukazal pomoč

STA / S.R.
15. 2. 2013, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruska akademija znanosti je sporočila, da je današnji meteorit, ki je padel na pokrajino Čeljabinsk, meril več metrov, tehtal okoli deset ton in imel moč več kiloton.

Meteorit je vstopil v atmosfero s hitrostjo med 15 do 20 kilometrov na sekundo in razpadel na višini med 30 in 50 kilometrov.

Kot pojasnjujejo v ruski akademiji, so deli meteorita, ki so potovali z veliko hitrostjo, povzročili močno svetlobo in močan udarni val. Večina delov je med padanjem zgorela, ostali pa so upočasnjeni padli na Zemljo kot meteoriti, povzema ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Britanski strokovnjak za vesolje Robert Massey je sporočil, da je današnji meteoritski dež povzročil največje število poškodovancev v zabeleženi zgodovini človeštva. Kot je dejal, je izjemno redko, da ob takšnih pojavih pride do človeških žrtev.

Ko majhni predmeti priletijo v ozračje, zgorijo, z Zemlje pa so videti kot utrinki. V redkih primerih večji objekti preživijo prvo fazo padca, nato pa v nižji atmosferi eksplodirajo, kar se je danes zgodilo v Rusiji, pojasnjuje strokovnjak iz britanskega kraljevega astronomskega društva.

Po zadnjih podatkih ruskega ministrstva za izredne razmere je bilo zaradi meteoritskega dežja poškodovanih 725 ljudi, večina zaradi razbitih okenskih stekel.

Ob Zemljo lahko trčijo tudi zelo veliki predmeti - eden takšnih naj bi pred približno 65 milijoni let pokončal dinozavre - vendar so ti dogodki še redkejši. Massey ocenjuje, da je bil današnji meteorit manjši od desetih metrov, preden je trčil ob Zemljo.

Massey še meni, da panika zaradi tega dogodka ni potrebna. "Takšni dogodki so redki - v 20. stoletju je bilo več večjih padcev, najmanj dva sta bila v Sibiriji, vendar jih glede na to, da dve tretjini Zemlje pokrivajo oceani, zgrešimo," je pojasnil in dodal, da današnji dogodek v Čeljabinsku nima nikakršne zveze z asteroidom 2012 DA 14, ki bo danes letel mimo Zemlje.

Po ocenah strokovnjakov je bil današnji padec meteorita v Čeljabinsku najbolj dramatičen vesoljski dogodek v Rusiji po katastrofi v Tunguški leta 1908. Udarec predmeta, ki naj bi imel premer do 70 metrov, je uničil 2000 kvadratnih kilometrov gozda na tem odročnem območju Sibirije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po padcu meteorita v pokrajini Čeljabinsk odredil nujno pomoč za ranjence. Število poškodovanih je po najnovejših podatkih že preseglo 700, večina pa jih je utrpela poškodbe zaradi razbitih okenskih stekel.

Zaradi hudega mraza je potrebno poškodovana poslopja nemudoma ponovno zadelati, da bodo vzdržala mraz, je danes na srečanju z ministrom za izredne zadeve Vladimirom Pučkovom dejal Putin. Kot je še poudaril, je treba narediti vse za pomoč ranjenim in za popravilo nastale škode.

Natančno škodo na industrijskih obratih, šolah, vrtcih in drugih poslopjih je treba šele ugotoviti. Prav tako je treba razjasniti, kaj točno se je v pokrajini zgodilo, je povedal ruski predsednik.

"Današnji incident moramo obravnavati z vidika pravočasnega opozarjanja prebivalcev pred tovrstnimi nesrečami in morebitne vzpostavitve sistema za zgodnje alarmiranje," je še dodal Putin.

Zdravniško pomoč je zaradi posledic trka poiskalo najmanj 725 ljudi, od tega 159 otrok, škodo na poslopjih pa so doslej ugotovili v najmanj šestih mestih v regiji.