Svet

Pakistan testiral raketo, ki lahko nosi jedrsko konico

STA / S.R.
15. 2. 2013, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pakistan je danes testiral balistično raketo kratkega dosega Abdali, ki lahko nosi tako konvencionalne kot jedrske konice, njen doseg pa je 180 kilometrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila pakistanska vojska.

Izstrelitev rakete je bila del preizkusa kopenskega balističnega raketnega sistema, je dejal predstavnik pakistanske vojske, generalmajor Asim Salim Bajva.

To je bil že drugi raketni preizkus ta teden. V ponedeljek je namreč pakistanska vojska testirala raketo NASR, ki lahko nosi strateško in konvencionalno orožje, njen doseg pa je 60 kilometrov.

##IMAGE-20459##Pakistan in Indija sta se od razglasitve neodvisnosti od Velike Britanije leta 1947 zapletli v tri vojne in vseskozi izvajata raketne poskuse v opozorilo druga drugi, česa je sposoben njun arzenal. Odnosi so se v zadnjih tednih dodatno zaostrili, potem ko so v spopadih v Kašmirju, ki si ga lastita obe državi, bili ubiti štirje pakistanski in dva indijska vojaka.

Zadnji incident se je zgodil v četrtek, ko je indijska vojska ubila pakistanskega vojaka, ki je po navedbah Pakistancev po nesreči prečkal mejo. Indijska vojska pa je sporočila, da je vojaka ubila, ker je streljal na njihove vojake.