Svet

Nov smrtonosni virus hujši od sarsa

R.T.
15. 2. 2013, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki so potrdili, da obstaja virus podoben sarsu, ki pa se prenaša iz človeka na človeka.

Angleški znanstveniki so izdali poročilo o novem virusu, ki napada dihalne organe in se lahko prenaša iz človeka na človeka. Virus naj bi bil precej podoben smrtonosnemu sarsu, ki je pred časom povzročil pravo paniko.

Večina bolnikov, ki so se okužili do sedaj, so sicer virus dobili od živali, a kot kaže se lahko prenaša od človeka do človeka, kar pomeni, da je potencialno lahko izjemno nevaren. Vendar naj bi bila v vsakem primeru grožnja za prebivalstvo relativno nizka. Od enajstih znanih primerov okužbe, je do danes umrlo pet ljudi. Virus namreč lahko povzroči odpoved ledvic in pljučnico.

V Angliji so v bolnišnico pripeljali očeta ter sina in vse kaže na to, da se je sin okužil od očeta. Gre za tretji primer okužbe v Veliki Britaniji. Vendar ni prišlo do prenosa okužbe na bolniško osebje, tako da še ni čisto jasno kako točno se virus prenaša.

»Čeprav obstajajo dokazi, da se virus prenaša iz človeka na človeka, pa je možnost okužbe zelo majhna,« so sporočili iz svetovne zdravstvene organizacije.

Leta 2003 je zaradi sarsa umrlo približno 800 ljudi, virus pa se je razširil v vsaj 30 držav. Čeprav gre za novo obliko virusa, pa ni nič hujši kot nekateri bolj znani virusi, ki napadajo dihalne organe. Zato razloga za preplah ni, a bo zdravstvena organizacija vseeno budno pazila nanj.