Svet

Cia v Savdski Arabiji upravlja skrivno bazo z brezpilotnimi letali

STA / S.R.
6. 2. 2013, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška obveščevalna agencija Cia po poročanju ameriških medijev v Savdski Arabiji zadnji dve leti upravlja skrivno letalsko oporišče, iz katerega Američani z brezpilotnimi letali izvajajo napade na člane Al Kaide v sosednjem Jemnu, piše britanski BBC.

Ameriški mediji za obstoj oporišča v Savdski Arabiji vedo že vse od uboja enega od glavnih operativcev Al Kaide Anvarja al Avlakija, vendar o tem vse do zdaj niso poročali, dodaja BBC.

Z gradnjo zračne baze je Cia začela nedolgo po raketnem napadu na domnevne teroriste v Jemnu decembra 2009. To je bil prvi napad, ki ga je odobrila Obamova administracija. Napad se je sicer končal tragično, saj je terjal življenja na desetine civilistov, med njimi tudi več žensk in otrok.

Bazo so sicer po navedbah iz ZDA prvič uporabili za napad na al Avlakija, od takrat naprej pa jo uporabljajo za napade na domnevne teroriste v Jemnu.

Napadi brezpilotnih letal naj bi potekali brez dovoljenja jemenske vlade, še piše BBC. Ameriške oblasti sicer branijo politiko izvensodnih usmrtitev terorističnih osumljencev z brezpilotnimi letali. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v torek to početje označil za zakonito, etično in modro.

Televizija NBC je v ponedeljek zvečer objavila dokument ameriškega pravosodnega ministrstva, ki daje pravno podlago za pobijanje osumljenih teroristov, tudi ameriških državljanov, z brezpilotnimi letali. Pogoje je le, da je osumljenec visoko v vrhu teroristične mreže Al Kaida ali z njo povezanih skupin.