Svet

Opozicijskega voditelja zadela dva strela v glavo

STA
6. 2. 2013, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodilni predstavnik levo usmerjene opozicije v Tuniziji Chokri Belaid je bil davi na svojem domu v Tunisu ustreljen v glavo, je sporočila njegova družina.

Odgovornost za atentat so svojci ubitega pripisali vladajoči stranki Ennahda, medtem ko je tunizijski premier Hamadi Jebali ocenil, da je šlo za "teroristično dejanje" proti celotni državi. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je Belaid vodil opozicijsko levo Demokratsko stranko in je bil znan kot eden najostrejših kritikov islamistične tunizijske vlade.

Pred domom v tunizijski prestolnici sta ga danes zadela dva strela v glavo, njegov brat Abdelmajid Belaid pa je že izjavil, da za bratovo smrt krivi vodjo Ennahde Racheda Ghannouchija.

Oglasil se je že tudi premier Jebali, ki pripada stranki Ennahda. Atentat je označil kot "zločinsko dejanje, teroristično dejanje ne le proti Belaidu, ampak proti celotni Tuniziji". Obenem je ljudi pozval, naj bodo pametni in ne zaidejo v past kriminalcev, ki bi radi državo potisnili v kaos.

Tunizijski predsednik Moncef Marzouki je zaradi atentata odpovedal za četrtek načrtovano udeležbo na vrhu Organizacije islamskega sodelovanja v Kairu in se bo iz francoskega Strasbourga, kjer se danes udeležuje plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, vrnil domov.

V Marzoukijevem uradu so obenem obsodili atentat in ga označili kot "gnusen" zločin s ciljem "potisniti tunizijski narod v nasilje". Tudi oni so Tunizijce pozvali k "zadržanosti in razumu".

Kljub temu iz države že poročajo o protestih. Velika množica, ogorčena ob umoru Belaida, se je po poročanju AFP zbrala pred notranjim ministrstvom v središču Tunisa. Protestniki vzklikajo slogane proti Ennahdi in prepevajo državno himno, bilo pa naj bi jih več kot tisoč.

V Tuniziji beležijo porast nasilja, ki se več kot dve leti po strmoglavljenju dolgoletnega diktatorja Zina El Abidina Ben Alija hrani na političnem in socialnem nezadovoljstvu.

Več opozicijskih strank in sindikatov islamiste obtožuje, da organizirajo spopade in napade na njih. Belaid je že drugi opozicijski politiki, ki je bil po strmoglavljenju Ben Alija žrtev atentata.