Slovenija

Sneženje povzroča težave na slovenskih cestah

STA / A.M.
6. 2. 2013, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Večji del Slovenije je danes zajelo močno sneženje, ki največ težav zopet povzroča na cestiščih. Intenzivneje bo snežilo celo dopoldne, po nižinah pa bo zapadlo med 10 in 15 centimetri snega. Na primorski avtocesti so že pričeli z izločanjem tovornih vozil iz prometa.

Danes bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo. Padavine bodo popoldne in zvečer postopno ponehale. Temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem, kjer bo popoldne zapihala šibka burja, od 5 do 9 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.
Jutri bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -2, v alpskih dolinah do -9, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne od -1 do 4, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.
V petek in soboto bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

Kot je povedal Gregorčič, bo po 13. uri sneženje oslabelo, prenehalo pa bo do večera. Temperature se sicer gibljejo med minus dve do dve stopinji nad ničlo, na Primorskem, kjer bo popoldne zapihala šibka burja, pa bodo danes namerili od pet do devet stopinj Celzija.

V prihodnjih dneh bo vreme suho in hladno, zato se bo sneg obdržal. Kot je še pojasnil Gregorčič, se nova pošiljka snega obeta že prihodnji teden, in sicer od pustnega torka naprej.

Sneg pa nevšečnosti povzroča tudi na cestah. Kot opozarjajo na Prometno-informacijskem centru, tovorna vozila iz prometa izločajo na primorski avtocesti, na dolenjski avtocesti v obe smeri, na hitri cesti Razdrto-Vrtojba in na ljubljanski južni obvoznici na počivališču Barje v smeri Primorske.

Na primorski avtocesti sicer tovorna vozila izločajo pred cestninsko postajo Log proti Kopru, pred počivališčem Ravne v smeri Ljubljane, pred počivališčem Fernetiči pri vstopu v Slovenijo in pred počivališčem Povir v smeri razcepa Gaberk. Tovorna vozila izločajo tudi na hitri cesti Razdrto-Vrtojba na prehodu Vrtojba, cestninski postaji Bazara v smeri razcepa Nanos in na cesti Ljubljana-Ribnica pri Pijavi Gorici ter pri Ortneku.

Na prelazih Jezersko in Ljubelj so na avstrijski strani obvezne verige, prav tako na prelazu Korensko sedlo. Cesta čez prelaz Vršič pa je zaprta.

Kot pojasnjujejo na Operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Kranj, sneg na gorenjskih cestah povzroča zastoje, medtem ko o zdrsih vozil ali prometnih nesrečah zaradi snega zaenkrat ne poročajo. Na mejnih prehodih in prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezersko so obvezne verige.

Po zagotovilih vodje vzdrževanja cest v Cestnem podjetju Kranj Damijana Pestotnika je sicer na gorenjskih cestah že vsa njihova razpoložljiva mehanizacija za čiščenje.

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto je zaradi zastoja tovornih vozil trenutno zaprta cesta čez Gorjance Novo mesto Metlika, zaradi tovornih vozil pa je promet oviran tudi na partizanski magistrali oz. cesti Podturn-Črnomelj, kjer policisti pri Brezovici ročno usmerjajo promet. Sicer velja odredba o omejitvi prometa, vozniki tovornih vozil pa morajo spremljati obvestila o prevoznosti cest in upoštevati prometno signalizacijo.

Kot je direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar povedal za STA, so njihove ekipe na terenu, kjer posipavajo in plužijo, kakšnih posebnosti pa ni, je še povedal.

Na številne nevšečnosti v cestnem prometu pa opozarjajo tudi na policiji, kjer voznikom svetujejo previdno in strpno vožnjo. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Generalni policijski upravi, voznikom priporočajo, da se na pot odpravijo samo, če je to res nujno in če imajo na vozilu nameščeno ustrezno zimsko opremo. Voznike tovornih vozil še opozarjajo, naj ob tem dosledno spoštujejo cestnoprometno signalizacijo.

"Vozniki naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti ter spoštujejo tudi druge cestnoprometne predpise in prometno signalizacijo, ob zastojih pa naj upoštevajo navodila vzdrževalcev cest in policije," so še zapisali na policiji.

Na cestah so prisotne tudi zimske službe, ki pa večjih posebnosti v prometu ne beležijo. Kot je za STA povedal direktor komunalnega podjetja KPL Adis Kazić, je promet v Ljubljani sicer otežen, a poteka tekoče, brez zastojev. Na terenu je vseh 750 delavcev, izvajajo pa posipanje ceste. Kot je še dodal Kazić, razmere na cestah spremljajo, za pluženje pa se bodo odločili, če bo to potrebno. Tudi vodja celjske zimske službe Jure Stermecki je dejal, da so s soljo posipali vse ceste, pripravljajo pa se še na pluženje.

Da promet na slovenskih cestah sicer poteka brez večjih posebnosti, so potrdili tudi na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji. Kot je dejal tamkajšnji vodja tehnične službe Andrej Sever, je pri Celju prišlo do zdrsa tovornega vozila, a so že sprostili prehitevalni pas, tako da je promet stekel tekoče.

Promet je oviran še na medvoškem klancu in na dolenjski avtocesti med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje v smeri Ljubljane, kjer je zaprt počasni pas.