Svet

Silovit potres v Pacifiku sprožil manjši cunami

STA
6. 2. 2013, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Salomonovo otočje v Tihem oceanu je danes stresel silovit potres jakosti 8.0, zaradi katerega je nastal manjši cunami. Po dosedanjih poročilih naj bi bile opustošene tri vasi, sicer pa so prebivalce še pravočasno evakuirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potres je območje stresel malo po 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Cunami, ki ga je povzročil potres, je bil visok okoli enega metra. Dosegel je dele Salomonovega otočja ter otoka Vanuatu in Nova Kaledonija.

V prestolnici Salomonovega otočja Honiara naj bi sicer potresa, katerega epicenter je bil 580 kilometrov stran od tega mesta, ne čutili. Bi pa naj bilo uničenih nekaj vasi na otokih Santa Cruz.

Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji je medtem malo pred 5. uro zjutraj po srednjeevropskem času že preklical nevarnost popotresnega vala. Ta je veljala za več pacifiških otoških držav.

Prvemu potresnemu sunku jakosti 8.0 je sicer sledilo več popotresnih sunkov, med njimi sta dva dosegla jakost 6.4 oziroma 6.6, še piše AFP.

Leta 2007 je cunami, ki je sledil potresu jakosti 8.0, na Salomonovih otokih terjal več kot 50 življenj, na tisoče ljudi je ostalo brez domov. Takratni potres je celo dvignil enega od otokov in potisnil njegovo obalo za več deset metrov navzven.

Za to območje je sicer značilna velika tektonska aktivnost s pogostimi potresi in vulkanskimi izbruhi, zato ga imenujejo tudi Ognjeni obroč.