Slovenija

Komisija nad premoženje Gorana Klemenčiča

P.R.
6. 2. 2013, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanci SDS so prejeli elektronsko sporočilo, ki šefu protikorupcijskekomisije očita domnevne nejasnosti pri nakupu hiše in premoženjskem stanju.

Po navedbah elektronskega pisma, ki so ga prejeli poslanci SDS, se pojavlja dvom, s katero družbo sta Goran Klemenčič in njegova soproga Nina Zidar Klemenčič podpisala pogodbo o nakupu hiše. Sodeč po izjavah Zidar Klemenčičeve sta jo kupila od družbe Doland nepremičnine, a je mesec dni pred podpisom pogodbe lastnica družbe postala ciprska družba SGSP Limited.

Postavlja se tudi vprašanje, ali navedbe Klemenčiča v poročilu o njegovem premoženjskem stanju držijo. Sodeč po poročilu ima Klemenčič 30.000 evrov posojila in je za 30.000 evrov porok pri posojilu. Iz javnih evidenc sicer po navedbah pisma izhaja, da sta na hišo vpisani hipoteki po 170.000 in 25.000 evrov.

Elektronsko pismo navaja tudi, da Klemenčičeva hiša ni vpisana v register Geodetske uprave RS oziroma ima vrednost nič. Zato se zastavlja vprašanje, ali je Klemenčič od geodetske uprave leta 2010 prejel informativni izračun vrednosti nepremičnine in ali je opustil dolžno ravnanje prijave dejanske vrednosti nepremičnine geodetski upravi ter se tako skušal izogniti davkom.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, Goran Klemenčič je vse očitke zavrnil. Kot je izpostavil, se nič od očitanega ni dogajalo sočasno z njegovim opravljanjem javne funkcije. Klemenčičeva žena, Nina Zidar Klemenčič pa je za časnik Finance povedala, da nepremičnine nista prijavila, ker jih geodetska uprava k temu ni pozvala.

Predlagatelji se v zahtevi za nadzor sklicujejo na 21. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki pravi, da nadzor nad premoženjem predsednika protikorupcijske komisije opravlja DZ. Pravnik Rajko Pirnat pa ob tem opozarja, da slednje velja le za DZ, ne pa tudi mandatno-volilno komisijo DZ.