Svet

Starejši avtomobili niso za mlade voznike

STA / S.R.
2. 2. 2013, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Starejši avtomobili niso primerni za voznike začetnike oziroma ljudi, ki so komaj pred kratkim pridobili vozniški izpit, poudarja strokovnjak za varnost v prometu Siegried Brockmann.

Vozniki začetniki bi v idealnem primeru vozili avtomobile, izdelane leta 2000 ali kasneje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. To je pokazala opravljena raziskava združenja nemških zavarovalnic GDV. Strokovnjaki pravijo, da so novejši avtomobili voznikom bolj v pomoč zaradi sistemov zagotavljanja stabilnosti in pomoči vozniku.

Mlajši vozniki so tudi pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah. Starejši avtomobili so varnostno manj ustrezni, zato njihovi vozniki v nesrečah tudi utrpijo hujše poškodbe. Tudi zato bi bilo za mlade voznike bolje, da bi sedli za volan novejšega avtomobila, pravi Brockmann. Opozorilo je strokovnjak izrazil na srečanju strokovnjakov za varnost v prometu v mestu Goslar.

V Nemčiji je leta 2011 na cestah umrlo 1986 ljudi. Od tega jih je bilo 522 starih med 18 in 24 let, kar predstavlja 26 odstotkov vseh žrtev, čeprav ta starostna skupina predstavlja le osem odstotkov celotne populacije.

Statistika kaže še, da vsak tretji kandidat v Nemčiji vozniškega izpita ne pridobi v prvem poskusu. Številni zato inštruktorje vožnje kritizirajo, češ da na izpit pošljejo ljudi, ki še niso pripravljeni na samostojno vožnjo.