Svet

Rusija obeležuje 70 let od zmage v bitki za Stalingrad

STA
2. 2. 2013, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rusija danes obeležuje 70 let od sovjetske zmage v bitki za Stalingrad, največjega poraza nacistične Nemčije, ki je prinesel preobrat v drugi svetovni vojni.

Volgograd ob tej priložnosti za en dan znova postaja Stalingrad, slovesnosti v mestu pa se bo danes udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Bitka za Stalingrad je trajala 200 dni, od 17. julija 1942 do 2. februarja 1943. Nemške enote pod vodstvom generala Friedricha Paulusa so 2. februarja pred 70 leti kapitulirale, ko so jih obkolili vojaki Rdeče armade.

Dolgotrajne bitke za mesto ob Volgi, pomembno tranzitno središče na poti na Kavkaz ter tamkajšnje bogate zaloge nafte in zemeljskega plina, je bilo tako konec.

To je bila prva množična predaja nemške vojske od začetka druge svetovne vojne in je spremenila tok vojne. Prinesla je pomemben preobrat za sovjetske sile, tako strateško kot psihološko, saj so bile v začetku vojne zaradi niza porazov demoralizirane.

Bitka za Stalingrad je bila tudi ena najbolj krvavih bitk v zgodovini. V njej je po ocenah na obeh straneh umrlo med 1,7 in dva milijona ljudi.

Rusi se ključnega dogodka pred 70 leti spominjajo z dogodki po vsej državi, med drugim v Moskvi, še posebej slovesno pa bo v Volgogradu, ki danes za en dan znova postaja Stalingrad.

Milijonsko mesto so že pred današnjim dnem okrasili s številnimi zastavami in rdeče-rumenimi plakati v čast zmagovalcev zgodovinske bitke, ob obletnici pa načrtujejo tudi njeno uprizoritev.

Danes bodo v mestu pripravili tudi vojaško parado, na kateri bo v uniformah Rdeče armade sodelovalo več kot 650 vojakov, udeležil pa se je je bo tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

V nedeljo pa v Volgogradu načrtujejo skupen nastop nemškega in ruskega orkestra, ki bosta izvedla Beethovnovo deveto simfonijo, Odo radosti, in posebej za ta namen spisano rusko skladbo v spomin na žrtve.