Slovenija

Novi varuhinji človekovih pravic čestital tudi premier Janša

STA
1. 2. 2013, 19.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je čestital novoizvoljeni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer in ji zaželel uspešno delo. Prevzemate odgovorno in zahtevno funkcijo, ki je pomemben temelj varovanja demokratičnosti in pravičnosti v naši državi, je v čestitki Nussdorferjevi zapisal premier.

Človekove pravice so vrednota, ki jih varujemo z ustavo, je zapisal Janša, ki verjame, da bo Nussdorferjeva s svojim znanjem in izkušnjami funkcijo varuhinje človekovih pravic opravljala uspešno. Ob tem je premier navedel, da je pomembna, a morebiti včasih spregledana funkcija varuha povezovanje civilne družbe z institucijami, ki skrbijo za varovanje človekovih pravic in svoboščin.

Državni zbor je dolgoletno tožilko in predsednico društva Beli obroč Vlasto Nussdorfer za novo varuhinjo človekovih pravic imenoval z 82 glasovi za in štirimi proti. Podporo so ji odrekli le poslanci NSi. Nussdorferjeva bo šestletni mandat nastopila 23. februarja letos, na današnji seji DZ pa je tudi že prisegla pred poslanci.