Slovenija

Vlada ni potrdila memoranduma za arbitražo; pošilja ga v DZ

STA
1. 2. 2013, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada niti na današnji seji ni potrdila memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško.

Kot je po seji pojasnil premier Janez Janša, vlada predlaga, da DZ na izredni zaprti seji čim prej obravnava izhodišča za memorandum in sam memorandum ter se odloči o tem, kakšno besedilo bo nato Slovenija poslala arbitražnemu sodišču.

Potrdil je, da je vlada obravnavala dva predloga predmeta spora za arbitražo. Menila je, da t.i. predloga B "zaradi vsebinskih, pa tudi časovnih zadržkov", ni možno implementirati v memorandum, zato je predlagala malenkostne dopolnitve predloga A, ki ga je pripravila strokovna skupina.

DZ naj bi se po Janševih besedah zdaj odločal "med osnovno varianto in minimalno dopolnjeno varianto in to v rokih, ki bodo to minimalno korekcijo omogočili tehnično in časovno". Janša sicer ne pričakuje velikih težav ob odločanju v DZ in meni, da odložitev roka za oddajo memoranduma ne bo potrebna.

Kot je dodal Janša, se je vlada za napotitev zadeve na DZ odločila zaradi problema "povsem formalne narave, glede na sklepe, ki jih je sprejel DZ". Ta je namreč leta 2009 v zvezi z arbitražo sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov, vlada kot izvršilna oblast pa "ne more iti" čez tovrsten sklep DZ.

"Preko tega sklepa lahko gre samo DZ z drugačno odločitvijo in to je formalni razlog, da vlada predlaga, da DZ na izredni zaprti seji, če je mogoče do 4. februarja, obravnava izhodišča za memorandum in sam memorandum in se odloči, kakšno besedilo bo poslala na arbitražno sodišče," je pojasnil premier.

Dodal je še, je vlada danes prvič obravnavala celoten memorandum Slovenije za zagovor pred arbitražnim sodišče, pred tem pa je imela v obravnavi le poročilo skupine, ki pripravlja zagovor.

Na omenjeno poročilo so bile pripombe, a je bil problem "bistveno manjši, kot se je poročalo", je dodal Janša. Kot je pojasnil, poročilo skupine za pripravo zagovora "ni bilo v skladu s prilogami in zemljevidi".