Svet

Članica Pussy Riot v bolnišnici

STA
1. 2. 2013, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nadeždo Tolokonikovo, eno izmed članic ruske punkovske zasedbe Pussy Riot, ki v delovnem taborišču v mestu Perm na severu Urala prestaja dveletno zaporno kazen, so po navedbah ruske zvezne kazenske službe FSIN na lastno zahtevo prepeljali v bolnišnico za zapornike, kjer bo prestala nekaj preiskav.

"Tolokonikova ni bolna. Hospitalizirana je na lastno zahtevo in na zahtevo odvetnika zaradi preiskav v bolnišnici za zapornike," je dejala tiskovna predstavnica FSIN.

Druga članica skupine Jekaterina Samucevič, ki je od oktobra lani na prostosti, je danes za televizijo Dožd dejala, da Tolokonikova že dolgo trpi za glavoboli, ki bi lahko bili posledica težke bolezni.

Tri članice Pussy Riot - Marija Aljohina, Jekaterina Samucevič in Nadežda Tolokonikova - so bile obsojene na dve leti prisilnega dela zaradi "huliganstva" ter "spodbujanja k verskemu sovraštvu", ker so v moskovski katedrali februarja lani pele "punk molitev" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Na kazen so se pritožile, a je prizivno sodišče v začetku lanskega oktobra kazen za prvi dve, čeprav imata majhna otroka, potrdilo, medtem ko so Samucevičevo pogojno izpustili. Kazen v delovnih taboriščih prestajata od 24. oktobra lani.