Svet

Prva žrtev ekstremnih iger

S.R.
1. 2. 2013, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V četrtek zvečer po lokalnem času je v 25-letu starosti umrl voznik snežnih sani Caleb Moore, ki je prejšnji teden na ekstremnih igrah X Games grozovito padel s snežnimi sanmi.

Caleb je 24. januarja grozljivo padel, v bolnišnico pa so ga pripeljali v kritičnem stanju. Njegova družina se je javnosti le zahvalila za molitve in želje in kratko sporočila, da ga ''bodo pogrešali in nikdar pozabili''. Načrtujejo že proslave njegovega življenja.

Moore je tekmoval s snežnimi sanmi v prostem slogu (''freestyle''), na zimskih X Games v Aspnu pa je nameraval izvesti obrat nazaj (''backflip''), a sani ni zavrtel dovolj za varen pristanek in je grdo padel, na glavo in prsni koš pa so mu padle še več kot 200-kilogramske sani.

Vodilni pri mreži ESPN, ki organizira in pokriva X Games so družini že izrekli sožalje, obenem pa dodali, da bodo zaradi njegove nesreče uvedli preiskavo, v kateri bodo do potankosti preučili disciplino skokov v prostem slogu in po potrebi uvedli spremembe za večjo varnost. Dodali so še, da organizatorji dogodka X Games ''neprestano pazijo na varnost, a ko se v tem izjemno ekstremnem športu na kupu znajdejo najboljši, tveganje vedno obstaja''.

Trik, ki je bil usoden za Caleba je slednji sicer že večkrat uspešno izvedel. Tudi Calebov mlajši brat Colten (23) je bil tistega usodnega dne vpleten v manjšo nesrečo, a so ga že odpustili iz bolnišnice.

Izguba komaj 25-letnega Caleba je močno pretresla športni svet, a dejstvo je, da so zimske Igre X eden najbolj ekstremnih športnih dogodkov na svetu in pri vratolomnih skokih z več 100-kilogramskimi sanmi se nesrečam preprost ni mogoče izogniti.