Slovenija

Janez Janša prevzema finančno ministrstvo

STA / A.M.
1. 2. 2013, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premier Janez Janša je DZ obvestil, da bo funkcijo ministra za finance namesto Janeza Šušteršiča začasno opravljal sam.

Istočasno je DZ obvestil, da bo funkcijo ministra za pravosodje in javno upravo namesto Senka Pličaniča opravljal minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Z obvestilom se je DZ seznanil ob začetku današnje seje.

DZ se je namreč v četrtek seznanil z odstopoma ministrov iz vrst DL, ki je zapustila koalicijo, ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča.

Nato je Janša ponudil resor pravosodnega ministrstva Ljudmili Novak, ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu. A je Novakova ponudbo zavrnila. Kot je pojasnila danes pred sejo vlade, sta področji pravosodja in javne uprave zelo obsežni ter zahtevata veliko specifičnega znanja in tudi izkušenj. Zahtevata pa tudi "celo osebo", je dejala. Zato se je Janši zahvalila za ponudbo in izrazila prepričanje, da bo našel ustrezno rešitev.

Dejala je še, da je odločitev sprejela sama, ampak tudi po posvetu znotraj stranke. Po neuradnih informacijah naj bi državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje in javno upravo postala Mojca Kucler Dolinar, sicer članica NSi in nekdanja ministrica za visoko šolstvo. A Novakova je s to informacijo seznanjena le neuradno, iz medijev.

Na ministrstvu za finance naj bi državna sekretarja postala sedanji državni sekretar v Janševem kabinetu Bernard Brščič in poslanec SDS Andrej Šircelj.