Svet

Hrvaška policija prijela tihotapce turških državljanov

STA / A.M.
30. 1. 2013, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška policija je potrdila, da so v torek v okviru mednarodne operacije proti tihotapcem ljudi prijeli deset oseb, ki jih sumijo, da so mimo mejnih prehodov v Slovenijo in na Madžarsko prepeljale najmanj 65 turških državljanov, med njimi več otrok.

Torkova prijetja hrvaške policije so bila del mednarodne policijske operacije, ki jo je sprožil Europol v 13 evropskih državah. V operaciji je sodelovalo več kot 1200 policistov, prijeli so 103 osebe.

Hrvaški policisti so na novinarski konferenci v Zagrebu povedali, da so prekinili dve tihotapski verigi na skrajnem severozahodu Hrvaške. Sodelovali so tudi s kolegi iz Slovenije in Madžarske.

V eni skupini tihotapcev so bili trije moški, ki so od konca lanskega leta v štirih primerih ilegalno prepeljali deset turških državljanov v Slovenijo in na ta način zaslužili 11.150 evrov.

Ostali prijeti so bili v skupini tihotapcev z območja Zagreba, Čakovca in Varaždina, ki so od novembra lani do sredine januarja najmanj trinajstkrat poskrbeli, da je več deset turških državljanov peš ali s čolni čez Muro ilegalno prestopilo mejo s Slovenijo ali Madžarsko. Organizator skupine, 31-letnik, je zaslužil najmanj 26.500 evrov, so še povedali hrvaški policisti.

Tihotapci so nekaj denarja prejeli od turških državljanov, ki so jih prepeljali čez mejo, drugi del denarja pa so dobili po Western Unionu iz Turčije, potem ko so migranti prispeli do svojega cilja.

Turški državljani so sicer že na Hrvaško prispeli legalno, za ilegalni vstop v EU pa so tihotapcem plačali med 500 in 1000 evrov.