Slovenija

V Škofji Loki se začenja gradnja kanalizacija sistema

STA / A.M.
30. 1. 2013, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z današnjo položitvijo temeljnega kamna za zbirni kanal Trata se začenja gradnja kanalizacijskega sistema v občini Škofja Loka v okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Sore.

Prvi odsek, ki je pridobil gradbeno dovoljenje, je Zbirni kanal Trata, kjer sta danes škofjeloški župan Miha Ješe in predsednik uprave SGP Pomgrad Tadej Ružič položila temeljni kamen, ki predstavlja simbolni začetek gradnje in izboljšav kanalizacijskega sistema v škofjeloški občini, so sporočili iz svetovalnega podjetja Dialog Company.

Sama nadgradnja kanalizacijskega sistema Zbirnega kanala Trata, kjer je zaradi novih pozidav in predvidenih novih gradenj premer kanalizacijske cevi premajhen in hidravlično poddimenzioniran, se bo začela februarja.

Tekom leta naj bi v občini gradili kanalizacijski sistem še na šestih drugih odsekih, pri čemer velja, da so gradbena dovoljenja za gradnjo kanalizacije v naseljih Puštal, Stara Loka, Virlog, Binkelj, Trnje in Vešter že pravnomočna. Postopek pridobitve gradbenega dovoljenja pa poteka še za naselja Godešič, Reteče in Gorenja vas - Reteče, kjer bo zgrajena tudi nova komunalna čistilna naprava.

Škofjeloški župan Miha Ješe je prepričan, da bo izboljšana kanalizacijska infrastruktura pomembno prispevala k nadaljnjemu razvoju občine in da bo projekt dvignil kakovost življenjskih pogojev prebivalstva in prispeval k varovanju naravnega okolja, predvsem podtalnice.

O poteku projekta ureditve porečja Sore je bilo govora tudi na današnjem sestanku ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo z občinami glede črpanja evropskih sredstev za projekte s področja vodooskrbe in odvajanja ter čiščenja odpadne vode.

Sodelujoče občine, ki so poročale o stanju na projektih, so soglašale s pobudo za pospešitev samih projektov. Zato bodo februarja potekali sestanki tudi na operativni ravni, ki bodo tekli v smeri čim boljšega izplena države pri črpanju kohezijskih sredstev, so sporočili iz škofjeloške občine.

Škofjeloški podžupan Robert Strah, ki je poročal o izvajanju obsežnega okoljskega projekta ureditve porečja Sora v občinah Škofja Loka, je ob tem poudaril, da je omenjeni projekt najvišja prioriteta škofjeloške občine. "Želimo si sprotne komunikacije z državo in uspešnega črpanja evropskih sredstev, ki se bo konkretiziralo v dobro vseh občanov," je poudaril.